Esti pregatit sa lupti pentru Romania? Letonia si Estonia, PREGATITE DE RAZBOI! SUA si Polonia vor sa inarmeze Ucraina. Klaus Iohannis: Trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam tara.

(Last Updated On: February 10, 2015)

Tot mai multe semnale indica un posibil razboi al Rusiei cu o tara NATO. Sunt vizate tarile baltice, unii analisti spunand ca Putin vrea sa testeze NATO. Rusia doreste sa vada ce va face NATO cand un stat mic, membru al organizatiei, va fi atacat. Va ataca SUA Rusia sa apere un stat mic precum Letonia? Se va implica Romania intr-un eventual razboi conform tratatului de aderare la NATO?

După ce “a luat în calcul” tot ce s-a întâmplat în Ucraina, Letonia s-a declarat pregătită pentru un posibil scenariu de “război hibrid”.

Semnale asemănătoare se fac auzite și din Estonia, informează agenția de presă Unian, citată de Agerpres. “Planurile noastre interne presupun și un asemenea scenariu. Am luat în calcul ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis.

Despre adoptarea unor măsuri corespunzătoare a vorbit și premierul estonian Taavi Roivas. Potrivit lui Roivas, ‘Estonia și-a planificat cu atenție apărarea’. De altfel, ambii politicieni consideră că pericolul ca țările lor să fie atacate este redus, în condițiile în care ambele sunt membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Presedintele SUA, Barack Obama a lasat luni deschisa posibilitatea livrarii de arme Ucrainei pentru ca tara sa se apere de separatistii prorusi, la doua zile inaintea unui summit decisiv de pace in Europa sub egida Berlinului si Parisului. “Scopul nostru nu este de a dota Ucraina pentru a continua operatiuni ofensive, dar pur si simplu ca se poate apara,” a afirmat Obama, al carui guvern pare inclinat sa sporeasca asistenta militara pentru Kiev.

mkk

foto: voceatimisului.ro

 

Polonia este pregătită să ajute Statele Unite în cazul unei decizii a președintelui Barack Obama de a livra arme Ucrainei în conflictul contra rebelilor proruși, dar înarmarea forțelor guvernamentale ucrainene trebuie să fie doar ultima opțiune, potrivit ministrului apărării polonez Tomasz Siemoniak, transmite Financial Times.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că îşi doreşte ca primul comandament NATO de comandă şi control din România să fie operaţional în luna iunie, în timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operaţional în termen de doi ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu revistei austriece Profil în care a vorbit, printre altele, despre necesitatea ca România să devină o ţară care să facă faţă eventualelor ameninţări din regiune.

„Am crezut, timp de decenii, că problema războiului nu mai există în Europa. Din păcate, acest lucru e istorie.  Apartenenţa la NATO este foarte valoroasă, dar într-o situatie excepţionala – sperăm că ea nu se va întâmpla – trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm ţara. Asta presupune o armata bine pregătită şi echipată“, a spus Iohannis, pentru Profil.