ATENTIE cand mergeti in Capitala! Bucurestiul invadat de sobolani! Rod cablurile de la masini si metrou

(Last Updated On: March 11, 2015)

Specialiștii afirmă că, prin dispariția maidanezilor de pe străzi, a fost tulburat ecosistemul orașului. Primăria Capitalei spune că a primit 200 de sesizări de la cetățeni, pe această temă.

În ultima perioadă, îi întâlnim mai peste tot. În subsolul blocurilor, la ghenele de gunoi, în beciurile insalubre, plimbându-se pe la metrou și, uneori, dacă le este propice climatul, pătrund cu tupeu până în apartamentele locatarilor.

Circulă nestingheriți și aparent prietenoși, se înmulțesc repede și nu țintesc doar bucata de… cașcaval. Se reped și execută, ager și fără discuții, cablurile mașinilor – trimițându-i pe șoferi direct în service-urile auto – sau trosnesc, cât ai clipi, fibra optică de la metrou, anunta evz.ro. Nu e un banc și nici vreun spumos episod din Tom și Jerry. Șobolanii au acaparat Bucureștiul.

 

Șobolanii, „teroristul nr. 1” al Capitalei!

Dispariţia treptată a maidanezilor din București a dus, în mod natural, la înmulţirea șobolanilor din urbe. Este o consecinţă a dezechilibrului care s-a creat în ecosistemul orașului, afirmă specialiștii. Dr. Anca Tomescu, din cadrul Vier Pfoten, spune că în cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri, nesuferitele rozătoare ne vor da, în curând, viața peste cap!

Ce spun mecanicii auto

În ultima perioadă, tot mai mulţi șoferi ajung la service-urile auto cu mașinile afectate de șobolanii care își fac cuiburi în autoturisme. Rozătoarele intră în spațiile unde se găsesc motoarele mașinilor și fac pagube destul de severe, după ce rod cablurile. Această situaţie este confirmată de mai mulţi reprezentanţi ai service- urilor auto din Capitală.

„În ultima perioadă au venit trei șoferi, pe săptămână, cu probleme din cauza șobolanilor. Am avut un caz recent în care unui șofer i-a fost distrus tot cablajul de la calculatorul mașinii. Reparaţiile pot costa între 100 și 500 de lei, în funcţie de gravitatea daunelor”, ne-a explicat Virgil Bălan, tehnician la Pogo Service.

Specialistul le recomandă șoferilor să evite cât mai mult parcarea mașinilor lângă ghenele de gunoi, dar și să-și monteze aparate cu ultrasunete, care pot alunga nesuferite le animale. Și la Sama Service au venit șoferi cu astfel de probleme.

„Am avut un singur caz grav, cu schimbarea totală a cablajului – operațiunea a costat 1.000 de euro -, dar, în general, pagubele făcute de șobolani sunt de 200-300 de lei”, ne-a spus mecanicul Cristian Teodorescu.

„Maidanezii vânau șobolanii”

„Înmulțirea șobolanilor este o problemă foarte gravă și are legătură cu strângerea maidanezilor de pe străzi. Sunt total de acord cu faptul că pe străzi nu trebuie să existe animale, precum maidanezi, dar autoritățile nu au luat în calcul și acest dezechilibru al ecosistemului care s-a creat prin dispariția câinilor.

Maidanezii vânau șobolanii, fie de foame, fie, pur și simplu, să se joace cu ei și țineau, ca să spun așa, rozătoarele sub control. Acum, în locurile unde altă dată stăteau câinii, își fac apariţia șobolanii, care nu mai sunt speriaţi de prezenţa căţeilor”, ne-a explicat doctorul veterinar Anca Tomescu, director în cadrul Vier Pfoten România.

Specialista trage un semnal de alarmă și spune că în curând ne putem confrunta cu o mare invazie de șobolani, dacă autoritățile, dar și locuitorii nu vor lua măsuri.

La vară vor fi și mai mulți

„Marea problemă cu șobolanii este că sunt foarte inteligenţi, extrem de rezistenţi la orice mediu și se înmulţesc foarte repede.

Pe de altă parte, sunt și foarte abili și pot înota, se pot căţăra peste tot, chiar și prin copaci. Ne confruntăm cu o problemă serioasă, iar autoritățile trebuie să ia măsuri. Dar și noi, simplii cetățeni, trebuie să păstrăm curățenia și să nu mai aruncăm gunoaiele pe unde apucăm. Șobolanii nu sunt atrași de medii curate. E posibil să ne întâlnim cu ei foarte des, când vine căldura. Mai ales în nopțile de vară, când vor ieși pe străzi”, ne-a mai spus sursa citată. „Într-adevăr, sunt probleme cu șobolanii, în special în aria piețelor și în zonele de subsol. Uneori urcă și până la etajul 8, pătrunzând și în apartamente. Din păcate, Bucureștiul este un oraș propice dezvoltării acestora, deoarece 90% sunt blocuri”, ne-a declarat administratorul unei firme de deratizare din București.