STUDIU. De ce le este cel mai frică românilor

(Last Updated On: March 30, 2015)

Românilor le e frică de faptul că nu au suficienţi bani, suficient timp să se odihnească şi de faptul că ar putea să nu reuşească în viaţă şi, astfel, ar putea pierde respectul celor din jur. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, pe mai mulţi subiecţi de toate vârstele.

Astfel, nevoia de autoîmplinire a tinerilor până în 35 de ani este susţinută de frica acestora de a nu-şi atinge potenţialul propriu din cauza lipsei de oportunităţi din România. Tinerii au o atitudine pesimistă, sceptică atunci când vine vorba de atingerea unui scop în viaţă, acest comportament datorându-se inegalităţii şi presiunii sociale, elemente ce-i afectează la nivel emoţional, arată studiul.

Fricile persoanelor mature (36-45 de ani) au legătură, ȋn mare parte, cu responsabilităţile acestora de tineri părinţi şi se nasc din cauză că aceştia se simt copleşiţi de activităţile multiple de pe lista lor de obligaţii. Această categorie de persoane este preocupată de hrană şi de odihnă, iar temerile lor referitoare la nesiguranţa zilei de mâine se ȋmpletesc cu grija pentru o alimentaţie sănătoasă, un program cât mai bine structurat şi cu o atentă supraveghere a veniturilor lunare care asigură acoperirea acestor nevoi. Cauzele acestor probleme sunt programul încărcat de la locul de muncă şi veniturile scăzute din ţara noastră.

Persoanele între 46 şi 65 de ani au o teamă cauzată de aspecte financiare (ratele şi datoriile acestora şi ale copiilor lor la bancă, de exemplu) dar şi de o frică provocată de grija pentru viitorul familiei lor. La această vârstă, nesiguranţa apare şi când vorbim de păstrarea locului de muncă, siguranţa proprietăţii sau sănătate, acestea avându-şi originea în intrarea într-o nouă etapă a vieţii, spre finalul carierei. Totodată, este vorba mai degrabă de o conştientizare a rolului lor de părinţi şi o dorinţă de a nu da greş pe plan profesional sau familial. Aceste frici se formează din cauza situaţiei economice dificile dar şi a unei pieţe a locurilor de muncă instabile.

De asemenea, seniorii de peste 60 de ani au, pe lângă grijile financiare, o altă teamă majoră: teama de singurătate.

“Am ales să studiem fricile actuale ale românilor (…) cu scopul (…) de a înţelege în ce măsură acestea sunt influenţate de situaţia economico-socială din ţara noastră. Fie că vorbim de nevoi emoţionale sau raţionale, sărăcia ne-a făcut să fim mai pesimişti, să vedem partea goală a paharului iar acest lucru afectează fiecare categorie de vârstă. De exemplu, tinerii nu se mai bucură de activităţi şi idei interactive, preocupările lor fiind statice şi nematerializate. Frica puternică de a nu reuşi în viaţă îi impiedică să-şi facă planuri de viitor sau să se gândească la o carieră de succes sau la intemeierea unei familii. Aceştia încearcă să-şi amâne cât de mult posibil ieşirea din această perioadă deoarece presupune, în mare parte, asumarea responsabilităţilor.” a spus Marius Luican, General Manager Reveal Marketing Research. (sursa: gandul.info)

”Trăim într-o ţară cu probleme sociale grave – corupţia, nivel scăzut de trai, instabilitate economică – probleme care ne influenţează atât viaţa de zi cu zi dar şi felul în care ne percepem rolurile în societate şi în viaţa personală. Nu e de mirare că bătrânii au nevoie de apartenenţă şi dragoste când mulţi dintre ei se gândesc la copiii lor care locuiesc de ani de zile în diaspora (…) Nu ne surprinde nici faptul că persoanele de 40 de ani nu au reuşit să depăşească nevoia de bază – grija faţă de hrană – din cauza fricii că nu au ce pune pe masă copiilor”, a declarat Magda Vişoiu, Qualitative Researcher, Reveal Marketing Research