Meteorolog: cat de mare este pericolul pentru România ca norii radiocativi formati la Cernobîl sa ajunga aici

(Last Updated On: April 30, 2015)

Situaţie periculoasă la 600 de kilometri de graniţa României. Un incendiu violent de vegetaţie s-a apropiat periculos de fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Despre cât de mare e pericolul ca norii formaţi în urma acestui incendiu să ajungă şi în zona ţării noastre a vorbit meteorologul Maria Tomescu.

Norii formați în Ucraina nu ajung în România, spune meteorologul, care a dat asigurări că nici condițiile meteo nu sunt favorabile în acest sens. 

Condițiile meteo din zilele următoare nu vor permite deplasarea fumului și a norilor formați în urma incendiului de la Cernobîl către țara noastră. Vântul este dinspre nord-vest către sud-est, ceea ce înseamnă că fumul format în nordul Ucrainei se va deplasa către Marea Neagră, dar la est de România”, a spus meteorologul Maria Tomescu pentru digi24.ro

Aceasta a precizat că nici în altitudine nu sunt condiții favorabile, căci la nivelul țării noastre circulația se face din sector vestic în zona localității Cernobîl. De altfel, în această noapte și mâine va ploua la Cernobîl ceea ce va ajuta probabil la stingerea focului.

200 de pompieri, zeci de maşini de intervenţie şi avioane utilitare luptă cu incendiul din nordul Ucrainei. 300 de hectare de pădure au fost făcute scrum, dar ceea ce-i îngrijorează cel mai mult pe oficiali este faptul că focul ar putea reizbucni cu violenţă oricând.