Peste 100 de ONG-uri cer interzicerea totala a fumatului in parcuri, locuri in care se practica sportul si in spatiile publice inchise

(Last Updated On: April 2, 2015)

Coaliția „România respiră” este un efort a peste 100 de ONG-uri prin care se dorește interzicerea totală a fumatului în spațiile publice închise, în parcuri și în locuri în care se practică sportul. Asta în conditiile în care, în prezent, comportamentul unui grup restrans are prioritate in fata drepturilor majoritatii.

Initiatorii Coalitiei “Romania respira” – organizatii neguvernamentale din domeniul tineretului, al protectiei copilului si sanatatii, profesionisti din domeniul medical si academic, personalitati publice si lideri de opinie – arata, intr-un comunicat de presa că scopul inițiativei este “protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, precum si prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei, cu o atentie speciala acordata tinerilor”.

“Din pacate, acest lucru nu se asociaza cu beneficii, ci cu boli ale adultilor si copiilor romani. Principalele cauze de deces din Romania sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60 la suta dintre decesele anuale, fata de 48 la suta media Comunitatii Europene), cancerul (la barbati, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei, acest tip de cancer este in continua crestere) si bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80 la suta din cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica – BPOC).

Nu exista absolut niciun dubiu ca fumul de tigara este extrem de nociv, cauzand imbolnavirea si decesul prematur al celor care il inhaleaza, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulti si copii”, se arata in manifest, citat de stirileprotv.ro

Reprezentantii Coalitiei sustin ca actuala situatie incalca atat principiul constitutional al ocrotirii sanatatii, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene.

“Legislatiile tarilor europene prevad deja masuri stricte de interzicere a consumului de tutun in spatiile publice inchise, inclusiv in tari in care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar si vecinii nostri unguri, bulgari, sarbi si ucraineni au interzis fumatul in aceste spații, demonstrand ca si aceasta parte a Europei poate adopta masuri ferme de protectie a sanatatii populatiei proprii”, au scris initiatorii Coalitiei in manifest.

Proiectul de lege privind interzicerea fumatului in institutiile publice, adoptat de Senat, nu stopeaza complet fumatul in spatiile inchise, fiind necesar ca interdictia sa fie extinsa si la baruri, cluburi, restaurante si spatii de joaca, declara recent deputatul Aurelia Cristea.

Ea preciza ca initiativa legislativa prevede interzicerea completa a fumatului in spatiile autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, ale institutiilor si unitatilor de invatamant, precum si in unitatile sanitare, de stat si private.