Prima fabrica de sarmale din România, care a cucerit Suedia si Ungaria – reteta simpla a unei afaceri de succes

(Last Updated On: April 24, 2015)

Doi soţi din Gheorgheni (Harghita) au deschis în urmă cu cinci ani o mică fabrică de sarmale. Ideea de afaceri s-a transformat într-un adevărat succes.

Ideea afacerii de la Gheorgheni a pornit în urmă cu cinci ani, când soţii Bajko, Laszlo (marketing manager) şi Eniko (specialist în turism), ambii în vârstă de 47 de ani, s-au gândit că ar putea dezvolta o poveste de succes din aparent banalele sarmale puse la păstrare în congelator.

„Soţul a avut ideea, am făcut acasă sarmale şi am pus la congelator. Când le-am scos de acolo au fost bune şi soţul a venit cu ideea ce ar fi dacă am face sarmale gata pregătite şi congelate. Aşa am început”, povesteşte Eniko, pentru adevarul.ro

„Pionieri” în domeniu, soţii Bajko deschideau, în decembrie 2010, prima fabrică de sarmale din România. Investiţia iniţială a fost de 130.000 de euro, din care 40.000 de euro dintr-un credit bancar, deja rambursat.

Încă de la început, soţii Bajko şi-au impus reguli pe care le respectă şi acum cu sfinţenie: produsele lor se fac fără niciun fel de conservanţi şi totul se prepară manual. „Varza o cumpărăm din judeţul Covasna, de la producători, noi o curăţăm şi o punem la murat, cu apă din fântână şi sare adusă din Praid, ca să nu fie nimic, nici clor, să fie fără niciun adaos. Când varza e gata făcută, atunci doamnele o curăţă şi dacă trece timpul şi nu avem aşa de multe comenzi atunci congelăm şi foi de varză. Carnea o cumpărăm de la producători şi noi o măcinăm, slănina la fel”, explică Eniko.

Cele mai multe comenzi la fabrica din Gheorgheni vin în perioadele dinaintea sărbătorilor, din noiembrie şi până de Paşte. Sunt însă comenzi şi în celelate perioade din an, pentru diferite evenimente, de la nunţi, botezuri sau înmormântări până la târguri şi festivaluri. Acum, spre exemplu, se lucrează de zor la o comandă pentru un festival care va avea loc la Budapesta.

„Treaba merge foarte repede pentru că am pregătit totul în prealabil, când ne apucăm deja putem face foarte multe, peste 100 pe oră, depinde de foi, cât de mari sunt, trebuie să tăiem dacă sunt mari”, spune Clara Orban, una din angajatele fabricii. În medie, la fabrica din Gheorgheni se fac anual aproape 300.000 de sarmale, care ajung nu doar în ţară ci şi în marile hipermarketuri din Ungaria sau chiar Suedia. Comenzile au curs după ce soţii Bajko şi-au deschis afacerea, fiind extrem de cunoscuţi în domeniu şi datorită mediatizării. Le-au trecut pragul mulţi jurnalişti, şi din ţară, dar şi din străinătate.