Cele mai multe locuri de munca au fost create in judetele din Regiunea Centru, urmate de cele din Regiunea Vest si Nord Vest. Cele mai mari salarii sint in Bucuresti

(Last Updated On: May 16, 2015)

Vestul ţării a avut cea mai bună dinamică a pieţei muncii în perioada 2010- 2013, având în vedere că, în total, în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara numărul de joburi a crescut cu 21.400.

Totodată, salariile medii nete ale angajaţilor din această regiune au depăşit valoarea de 2.000 de lei brut pe lună, înregistrând o creş­tere de 16% în intervalul analizat, arată datele centralizate de ZF pe baza celei mai recente cercetări statistice publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Soldul” angajărilor făcute în cei patru ani analizaţi în cercetarea INS arată că, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, în perioada 2010- 2013 numărul de locuri de muncă a crescut cu circa 67.000. Dacă vestul ţării a avut cea mai bună dinamică din punctul de vedere al noilor angajări cumulate cu creşterile salariale semnificative, statisticile arată că cele mai multe locuri de muncă au fost create totuşi în regiunea Centru (care cuprinde judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), unde s-au făcut 29.600 de angajări în intervalul analizat.

Unul dintre angajatorii din regiunea Centru care a făcut recrutări în această perioadă este banca Raiffeisen, care a deschis un centru operaţional la Braşov, unde în 2012 şi 2013 au fost transferate de la Bucureşti activităţi operaţionale precum procesarea tranzacţiilor, a popririlor, activităţi de call center, analiză şi administrarea creditelor persoane fizice şi colectarea creditelor, anunta zf.ro.

Pe locul doi în topul angajărilor se află vestul ţării, care cuprinde judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş,  unde s-au făcut 21.400 de angajări, urmat de regiunea nord- vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj). În regiunea din vest şi din nord-vestul ţării salariile angajaţilor au crescut cu 16% în perioada 2010- 2013, în timp ce în judeţele din Oltenia sau în cele din nord-vestul ţării salariile au crescut cu doar 11%.

Cele mai mari salarii medii sunt în Bucureşti-Ilfov, unde valoarea salariului mediu net pe economie a fost de circa 3.000 de lei brut pe lună în 2013, urmată de regiunea Vest, unde salariul mediu este de 2.039 de lei şi de cea din Sud- Muntenia, de 2.011 de lei net pe lună. Cele mai mici salarii medii le primesc angajaţii din nord-estul ţării (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), cea mai săracă regiune din ţară, unde salariul mediu este de circa 1.800 de lei brut pe lună.

Totuşi, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul salariului minim, înaintea Bulgariei. Cele mai mari salarii minime lunare sunt plătite în Luxemburg (1.923 euro), Olanda (1.502 euro), Belgia (1.502 euro), Germania (1.473 euro), Irlanda (1.462 euro), Franţa (1.458 euro) şi Marea Britanie (1.379 euro).