Ridicarea vehiculelor, declarata ILEGALA de Inalta Curte de Casatie si Justitie

(Last Updated On: May 25, 2015)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis luni recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a stabilit că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Avocatul Poporului a arătat în sesizare că hotărârile de consilii locale care reglementează activitatea de ridicare a maşinilor sunt emise ilegal, pentru că vin să legifereze peste Codul Rutier – lege cu forţă juridică mai mare, care nu prevede cum trebuie să se desfăşoare ridicarea maşinilor. Practic, o hotărâre de consiliu local legiferează în locul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, lucru ilegal.

Consiliile locale vin să stabilească regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, lucru pe care ar trebui, conform Codului Rutier, să îl stabilească Regulamentul de aplicare al Codului Rutier (ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002), mai explică Avocatul Poporului în sesizarea sa, potrivit gandul.info.

Acest lucru nu se întâmplă însă, Regulamentul nu abordează problema ridicării maşinilor, astfel că această pedeapsă administrativă, deşi este prevăzută de Codul Rutier, nu ar trebui să aibă aplicare practică, pentru că nu este descrisă de lege.

Avocatul Poporului a cerut instanţei supreme, în acest recurs în interesul legii depus la ÎCCJ în februarie 2015, să decidă asupra unui punct de vedere unitar, pe care instanţele din România să îl adopte în astfel de cazuri.