Rovina. Inca o exploatare de aur in România, mai mare decât cea de la Rosia Montana. Vezi aici cat aur contine zacamantul:

(Last Updated On: May 29, 2015)

Ecologiştii care protestează împotriva exploatărilor de aur vor avea de acum un nou nume pe care să-l strige: Rovina. A fost dată o licenţă de exploatare pentru acea zonă, care e la aproximativ 20 de kilometri de Roşia Montană.

Licenţa de exploatare a fost încredinţată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale companiei Carpathian Gold pentru 20 de ani, fără a exista informări publice. Licenţa va intra în vigoare după evaluarea finală de către mai multe departamente guvernamentale şi după publicarea în Monitorul Oficial.

Însă e o premieră în acest proiect: statul nu participă, anunta digi24.ro. La celelalte, statul are o cotă parte. Zăcământul de la Rovina ar conţine 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul judeţului Hunedoara.

Şi această concesiune de la Rovina apare în zona metalelor neferoase din România. Acolo e şi proiectul minier de la Roşia Montană. În aceeaşi zonă, compania canadiană Eldorado Gold deţine concesiunea minieră de la Certej. Situat în vecinătate este şi depozitul de cupru de la Roşia Poieni, cel mai mare din România, administrat de societatea de stat Cuprumin.

Organizaţiile non-guvernamantale deja au luat poziţie faţă de licenţierea de la Rovina. Mining Watch România susţine că este o nouă Roşia Montană şi un nou pas în transformarea Munţilor Apuseni într-o imensă carieră de suprafaţă.

Rovina ar putea deveni astfel cea mai mare exploatare din România, dimensiunea celor două cariere – cu diametre de 500 şi 600 de metri şi adâncimi între 300 şi 400 de metri, depăşind chiar şi proiectul Roşia Montană, susţine organizaţia.

Am avut în aceste zile o concentrare de informaţii despre exploatările de aur din România. Ieri, Eldorado Gold Corporation anunţa că studiul de fezabilitate arată că se pot scoate la Certej metale preţioase de 3,2 miliarde de dolari, aur şi argint.