Român rapit in Burkina Faso. Jihadistii vor sa negocieze cu Guvernul României. Reactia MAE

(Last Updated On: May 19, 2015)

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunțat că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, și care a fost difuzat, luni seară, de agenția mauritană Al-Akhbar, relatează AFP.

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţenului român răpit analizează ştirea cu privire la mesajul audio care-l priveşte pe cetăţeanul român, a anunţat ministerul român de Externe, într-un comunicat de presă. “Autoritățile române competente verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio”, se mai spune în comunicat.

Afirmând că vorbește în numele lui “Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări în arabă “face apel la guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup”, conform realitatea.net

“Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul”, se mai menționează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureștiul, notează AFP.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi dimineaţă, MAE precizează că autorităţile române reprezentate în Celula de criză verifică “în regim de urgenţă” veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune revendică răpirea românului din Burkina Faso.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.