SOCANT! 6 avioane au disparut in România de pe radar in ultimele 30 de zile, potrivit documentelor obtinute de TVR

(Last Updated On: August 28, 2015)

Controlorii de trafic de la Romatsa susţin că, pe cerul României, au fost avioane care au zburat nedirijate.

În ultimele 30 de zile, potrivit documentelor obţinute de TVR, nu mai puţin de şase avioane au dispărut de pe radar. Aparatele nu au mai fost văzute chiar şi câte şapte minute. Ultimul raport făcut de un controlor de trafic, de acum doua zile, dezvăluie că o aeronavă a fost pierdută trei minute.

„Toate aeronavele care sunt în jurul ei şi pe care le vedem încercăm să le ducem mai în faţă, mai în spate, mai în stânga, mai în dreapta, mai sus, mai jos, pentru a fi o distanţă suficientă faţă de ţinta pe care nu o vedem şi nu ai certitudinea unde e (…) Ai o problemă. Cu cine vorbeşti primul? Care erau mai aproape unul de altul? Este extrem de greu…cel putin acel moment, a declarat Gabriel Tudorache, lider sindicat Romatsa, citat de stiri.tvr.ro

Singurele informaţii după care se ghidează controlorii în acele momente sunt primite de la piloţi. Controlorii se tem că sistemul ar putea ceda dacă nu se iau măsuri. Toate aceste probleme au fost raportate conducerii Romatsa, pe care controlorii o consideră responsabilă de inexistenţa unui contract de întreţinere şi reparaţii pentru softul folosit.

Conducerea Romatsa susţine că toate acestea sunt incidente minore, care nu au pus nicio secundă în pericol viaţa pasagerilor din avioanele dirijate.

„Nu a fost o dispariţie în sine a ţintei, ci a fost o decorelare, care înseamnă dispariţia unor anumite informaţii privitoare la avionul respectiv. Principiul aviaţiei este că toate sistemele sunt dublate. Deci ţintele respective se mai puteau localiza într-un fost creat de Romatsa şi direct din sursa radar. Dirijarea nu a fost nicio secundă în pericol, a explicat directorul tehnic Romatsa, Ştefan Niţă.

Oricum, incidentele sunt investigate şi de Autoritatea Aeronautică Civilă. Specialiştii acestei instituţii au ridicat, miercuri, toate documentele necesare de la Romatsa.