Vezi diferenta dintre fermierii români care s-au rugat sa ploua si cei care au investit in irigatii

(Last Updated On: August 12, 2015)

Seceta a făcut ravagii vara acesta, iar din toamnă s-ar putea sa nu mai avem din ce face mamaliga, pentru ca porumbul s-a uscat pe camp.

Am ajuns in aceasta situatie deoarece doar 4 la suta din suprafata agricola mai este irigata. In lipsa unui ajutor de la stat, unii fermieri se roaga sa ploua. Altii insa nu stau la mila cerului si au investit in sisteme de irigatii. Diferentele sunt uriase: porumbul care a primit apa este de 3 ori mai roditor.

La Fundulea, candva o zona strategica in agricultura romaneasca, fara apa, toate culturile sunt distruse.

Asta ar trebui sa fie de trei ori mai mare. Ar fi trebuit sa obtina zece tone la hectar, daca era irigat. Asa, o sa culeaga vreo o mie, o mie cinci sute de kg.“, a declarat Daniel Obada, fermier, pentru stirileprotv.ro

Conductele de irigatii au fost furate si ce a mai ramas din instalatii a fost distrus.

Canalul de irigatii de la Fundulea, care in urma cu 15 ani deservea in jur de 20 de mii de hectare de teren, a fost lasat in paragina. Culmea ironiei, la doar cativa pasi, culturile sunt distruse, porumbul a fost parjolit de soare.

cccc

La Ivanesti, unde un fermier a investit peste 50 de mii de euro in aparatura de irigatii, porumbul atinge chiar si trei metri inaltime. Este foarte productiv, asadar recolta va fi de aproximativ 15 tone la hectar.

aaa

Cam asta este diferenta intre rugaciune si stiinta 🙂

bbb

10 euro il costa mia de metri cubi de apa pe agricultorul maghiar, de 10 ori mai putin decat costa la noi, iar daca isi cumpara o instalatie de irigat, statul ii plateste jumatate.