7 obiecte din bucătărie care sunt pline de microbi. Trebuie să le speli imediat

(Last Updated On: September 19, 2015)

Ai impresia că la tine în bucătărie este curăţenie? Află că bacteriile, microbii şi chiar sporii de mucegai pot infesta anumite obiect de uz casnic şi, dacă nu le cureţi imediat, te poţi trezi cu toxiinfecţii grave, când ţi-e lumea mai dragă! Nici nu ştii cum te-ai îmbolnăvit!


1. Prăjitorul de pâine
De fiecare dată după ce foloseşti prăjitorul de pâine, curăţă tăviţa în care se adună firmiturile! Nu trebuie decât să o scoţi şi să o speli cu apă şi detergent de vase. În cazul în care resturile arse nu se desprind cu uşurinţă, îndepărtează-le folosind o perie cu care să freci suprafaţa respectivă. Sau, poţi să pui tăviţa în apă caldă şi să aştepţi ca resturile de pâine lipite să se înmoaie şi să se desprindă singure, informează click.ro

2. Filtrul aparatului de făcut cafea
Vorbim despre filtrele care nu sunt de unică folosinţă. De fiecare dată după ce-ţi faci cafeaua, filtrul trebuie spălat sub jet puternic de apă, în aşa fel încât să îndepărtezi tot zaţul depus. În caz contrar, acesta va mucegăi şi, chiar dacă vei spăla filtrul după, este foarte posibil ca mucegaiul să nu mai poată fi îndepărtat în totalitate. Nu vei observa acest lucru, însă sporii vor contamina cafeaua pe care ţi-o vei prepara data viitoare.

3. Tocătorul
Este foarte important ca tocătorul pe care îl foloseşti atunci când tranşezi carnea şi tai fructele şi legumele să fie curat şi igienizat. Asta, pentru a evita contaminarea încrucişată. Imaginează-ţi următoarea scenă: ai tăiat carnea, dar uiţi să cureţi tocătorul sau nu-l speli bine. Resturile de carne care au rămas lipite pe suprafaţa acestuia vor putrezi şi, la următoarea folosire, bacteriile vor contamina produsele pe care le toci: brânzeturi, fructe, legume, pâine etc. Rişti astfel infecţii gastrointestinale foarte grave. Tocătorul trebuie spălat cu apă fierbinte şi detergent de vase. Freacă suprafaţa cu partea abrazivă a unui burete! Pentru a-l dezinfecta, îl poţi ţine în apă clocotită pentru câteva minute, iar apoi poţi folosi produse precum detergent, zeamă de lămâie sau oţet.

4. Maşina de tocat carne
Şi aici putem avea de-a face cu contaminarea încrucişată, dacă nu spălăm corespunzător fiecare piesă a aparatului. Resturile de carne se lipesc de lamele maşinii de tocat, putrezesc şi devin un mediu propice pentru cele mai periculoase bacterii. Ca şi în cazul tocătorului, acest lucru poate duce la toxiinfecţii alimentare.

5. Buretele de spălat vase
După ce îl foloseşti, spală bine buretele de vase, pentru a elimina din textura sa toate resturile alimentare. Recomandat ar fi să-l ţii câteva minute în apă clocotită, deoarece temperatura înaltă omoară microbii şi bacteriile care se dezvoltă pe suprafaţa sa. O dată la două săptămâni, buretele pentru spălat vase se schimbă cu unul nou. În caz contrar, rişti să contaminezi farfuriile, tacâmurile, oalele etc şi să te îmbolnăveşti.

6. Cuţitele cu care tai carnea
Ai observat vreodată cum arată un cuţit pentru tăiat carnea, pe care l-ai folosit, dar nu l-ai spălat imediat? Dacă nu, îţi spunem noi. În cazul în care are zimţi foarte fini, resturile de carne se prind pe lama zimţată şi se usucă. Sunt destul de greu de îndepărtat în sensul în care trebuie să freci foarte bine şi cu mare grijă. Dacă nu speli cuţitul imediat după ce ai tăiat carnea, atunci când vei face această operaţiune este posibil ca resturile să nu fie în totalitate îndepărtate. Ce rişti? Când vei refolosi cuţitul, bacteriile care se vor dezvolta pe lama acestuia vor contamina alimentele pe care le tai sau tranşezi.

7. Prosoapele de bucătărie
Din start îţi spunem că nu este recomandat să foloseşti prosoape de bucătărie din material textil. Asta, pentru că materialul se umezeşte, se murdăreşte şi devine un mediu pentru dezvoltarea bacteriilor, microbilor, chiar sporilor de mucegai. Pentru că nu observi acest lucru, continui să te ştergi cu el la gură sau pe mâini. În acel moment, te poţi îmbolnăvi. Mai mult, dacă eşti răcit, ai gripă sau o viroză vei transmite microbii pe prosop, iar persoana care îl va folosi după tine se va îmbolnăvi. Dacă, totuşi, nu te înduri să renunţi la ştergare, spală-le foarte bine la maşina de spălat, la o temperatură de 90 de grade Celsius.