Românii care refuza 100 de lei pe zi ca sa ramana cu ajutorul social. Cu ajutor de la Guvern

(Last Updated On: September 15, 2015)

Guvernul României se gândește la binele celor mulți și … îi scutește de muncă. Astfel, românii care beneficiază de ajutor social, dacă se angajează 6 zile cu contract, pierd acest ajutor.

Așa s-a ajuns în situația ca aceștia să refuze 100 de lei pe zi la culesul de struguri pentru a-și proteja ajutorul de la stat.

La Statiunea de Cercetare de la Targu Bujor aproape 400 de hectare de vie asteapta sa fie culese. Asa ca viticultorii au cerut ajutorul localnicilor, iar oferta este tentata: intre 50 si 100 de lei pe zi.

Desi in zona sunt peste 300 de asistati sociali putini au venit la munca.

Barbat asistat social: Eu muncesc pe strada, la ajutorul social.
Reporter: La cules luati mai mult!
Barbat asistat social: Nu stiu ca da de galeata si nu e convenabil.
Reporter: De ce?
Barbat asistat social: Pai daca ploua nu ne mai ia.

Multi asistati social spun ca nu s-au dus la cules pentru ca, potrivit legii, daca semneaza un contract de munca, fie si pentru o perioada scurta, isi pierd ajutorul de la stat. Asa ca nu ar fi convenabil pentru ei sa munceasca o luna, apoi sa ramana din nou someri.

Barbat asistat social: Ne gaseste pe calculator.
Reporter: Si nu va convine sa renuntati la ajutorul social?
Barbat asistat social: Nu, muncesc 6 zile pe luna, iau 310 lei.

De altfel, din cei 6000 de locuitori din orasul Targu Bujor doar 40 au raspuns ofertei de munca la cules de struguri.

Alina Donici, director statiune viticola, pentru stirileprotv.ro: “Raportati la numarul de oameni apti de munca din oras sunt putini. Nu-i putem obliga.”

Pentru ca cei din Targu Bujor nu au vrut sa vina, angajatii statiunii viticole au fost nevoiti sa aduca zilieri din nordul tarii, din Bacau sau Neamt.

Reporter: Cat scoateti pe zi?
Batrana: 90-100.
Reporter: Si la 78 de ani mai puteti munci?
Batrana: Pai daca ma tin mainile, ma duc ca raman in urma.

Autoritatile din Targu Bujor cred ca ar trebui schimbata legea venitului minim garantat astfel incat beneficiarii ei sa poata lucra o perioada de trei luni pe an fara sa isi piarda aceasta sursa de venit. Altfel, nimeni nu ar fi prea tentat sa-si caute un loc de munca, fie el si sezonier.

Oamenii prefera ajutorul de la stat, desi ar lua mai mult, daca ar munci, pentru ca salariul minim este de 1.050 de lei. Venitul minim garantat in schimb, acordat de stat, porneste de la 125 de lei pentru o singura persoana si ajunge la 465 de lei pentru o familie cu 5 membri.