Cocoasa de smartphone, o boala tot mai raspandita

(Last Updated On: September 20, 2015)

Cocoașa de smartphone este tot mai des întâlnită la vârsta adolescenței, susțin medici din Statele Unite.

Este vorba de o deformare a coloanei des întâlnită la tinerii care stau multe ore pe zi aplecaţi deasupra telefoanelor, tabletelor sau jocurilor portbile. Specialiştii români le dau dreptate celor americani și spun că în ultimul deceniu văd tot mai mulţi copii cu simptomele cocoaşei de smartphone.

„În România, doi din zece copii primesc un telefon mobil până la vârsta de 12 ani. Între 0 şi 8 ani, ei folosesc telefonul mobil, dar şi gadgeturile similare, în medie, până la cinci ore pe săptămână”, informează Digi24.

Odată ajuns adolescent, un astfel de copil foloseşte telefonul cam două ore pe zi. Studiile arată că doar 12 minute sunt dedicate apelurilor, iar restul revin mesajelor sau accesării internetului. În tot acest timp, capul stă într-o poziţie înclinată, spre faţă. La fel se întâmplă şi în cazul folosirii tabletelor, a e-reader-elor, laptop-urilor sau jocurilor electronice portabile.

În timp un copil scrie mesaje ori se joacă, presiunea exercitată de greutatea capului asupra coloanei creşte de şase ori, echivalentul a peste 20 de kilograme.

prof. dr. Gheorghe Burnei: Persistenţa acestei atitudini vicioase în timp dă naştere unor poziţii care sunt inestetice. Au un dezechilibru al umerilor şi al bazinului aceşti copiii şi în timp se ajunge până la modificări ale coloanei.

Specialiştii americani au botezat afecţiunea sindromul „text-neck”, care se poate traduce drept „cocoaşa de smartphone”. În SUA a fost înfiinţat şi primului institut de cercetare din lume dedicat problemelor de sănătate provocate de utilizarea excesivă a telefoanelor, tabletelor şi altor gadgeturi similare. Primele simptome ale „cocoaşei de smartphone” sunt durerile din zona cervicală, urmate de o scădere a mobilităţii.

kuuuuu

prof.dr. Gheorghe Burnei: Părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că că aceste atitudini vicioase trebuie combătute printr-un program de educaţie fizică şi sport.

În timp, deformarea coloanei poate duce la tulburări de respiraţie şi chiar la probleme cardiovasculare.