Secretul gospodinelor din Moldova pentru un cozonac pufos

(Last Updated On: December 22, 2015)

Cozonacul este desertul tradiţional nelipsit de pe masa de Sărbători, însă pentru pregătirea lui este nevoie de multă pricepere şi migală. Secretul unui cozonac pufos şi savuros stă nu atât în ingredientele sale, cât în pregătirea aluatului şi coacerea sa. Aroma cozonacului de casă este unică, iar gospodinele din zona Moldovei ne învaţă cum să pregătim desertul vedetă de pe masa de Crăciun şi ce paşi să respectăm pentru a ne ieşi ”ca la carte”, scrie adevarul.ro

Ingrediente: 1 kg făină, cinci ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenuşurile, albuşurile fiind păstrate pentru umplutură), 250 de grame de zahăr, lapte (pregătiţi aproximativ un sfert-până la jumătate de litru), 100 ml ulei pentru frământat, 50 g drojdie, esenţe (coajă de lămâie şi portocale, vanilie, rom) şi un praf de sare.

Pentru umplutură: zahăr cu cacao şi nucă măcinată, respectiv rahat şi stafide, în funcţie de gust.

Înainte de frământarea aluatului, trebuie respectate o serie de reguli, obligatorii spun gospodinele din Moldova, astfel încât reţeta să nu dea greş.

[ads2]

Toate ingredientele se păstrează la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care pregătim aluatul trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după. Este recomandat să nu descidem fereastra sau uşa atunci când frământăm, pentru a nu se face curent în încăpere (atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor).

Laptele nu trebuie să fie nici rece, dar nici fierbinte, pentru că riscaţi să nu mai crească aluatul. Amestecul obţinut se lasă câteva minute la căldură, până creşte. În cazul în care plămădeţul nu creşte sau creşte greu, nu îl folosiţi pentru pregătirea aluatului, pentru că riscaţi ca nici acesta să nu crească. Repetaţi pasul şi asiguraţivă că drojdia folosită este proaspătă.