Iulian Gherguț, românul ostatic la teroriști de 300 de zile. Autoritățile din România „lucrează în permanenţă”

(Last Updated On: January 21, 2016)

Românul Iulian Gherguț, răpit în luna aprilie a anului trecut în Burkina Faso – este ținut ostatic de aproape 300 de zile de către gruparea teroristă sunită Al-Mourabitoune („Santinelele” – n.r.), care acționează în „Magrebul Islamic”, zonă care include state din nord-vestul Africii.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, într-o adresă transmisă la solicitarea puterea.ro, că mai multe instituții „lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei” românului răpit şi face apel la precauţie în tratarea acestui caz în spaţiul public.

Un expert în securitate consultat de puterea.ro e de acord cu faptul că o publicitate excesivă pe acest subiect ar dăuna eforturilor depuse pentru eliberarea ostaticului român, însă opinează că autorităţile ar fi trebuit să dea semnale în mod constant opiniei publice, prin care să sublinieze că acesta nu a fost uitat.

bbbbb

PUTEREA a solicitat MAE să comunice dacă „românul răpit în Burkina Faso este în viaţă, care este starea sa de sănătate, care este numele grupării care îl deţine în acest moment şi ce demersuri fac autorităţile pentru a-l elibera”, având în vedere că acesta este ținut ostatic de mai bine de 290 de zile.

[ads2]

Răspunsul MAE și opinia lui Chifu

Răspunsul succint al MAE a fost că autoritățile „lucrează în permanenţă” de mai bine de nouă luni la acest caz. „Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), (…) lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor. MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, se arată în răspunsul MAE.

Ultima informație apărută în spațiul public despre acest caz datează din 9 septembrie 2015, când surse din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au anunțat că a fost deschisă urmărirea penală in rem (n.n. – numai cu privire la faptă, fără a fi vizate persoane) în acest caz.