Ești de acord? Românii care refuză să se vaccineze să fie obligaţi să suporte costul tratamentului dacă fac acele boli iar românii sănătoși să primească bonusuri în bani. Citeste mai multe despre legea prevenției:

(Last Updated On: February 8, 2016)

PNL propune o lege a prevenției prin care dorește să-i disciplineze pe români în depistarea riscurilor de îmbolnăvire. Românii care vor refuză să se vaccineze ar putea fi obligaţi să suporte costul tratamentului dacă fac acele boli care puteau fi prevenite. Aşa stabileşte un proiect semnat de aproape 130 de parlamentari. Chiar şi bolnavii de cancer ar fi puşi la plată. 

Cei care vor refuza în scris să participe la programele de diagnostic precoce ar putea fi puşi la plată în caz de îmbolnăvire.

De exemplu, dacă o femeie află că are cancer la sân în stadiul III după ce a refuzat mamografia gratuită, poate fi obligată să suporte o parte din costurile terapiei. Un hipertensiv care nu merge la controlul cerut de medic ar plăti totul, inclusiv pentru concediul de boală. Sancţionaţi ar fi şi adulţii care refuză să se vaccineze.

Pentru cei care se menţin sănătoşi sunt propuse… stimulente în bani.

Potrivit proiectului, bonusurile de la casa de asigurări vor fi transferate într-un cont personal de economii doar pentru cheltuieli cu sănătatea. Ca să primească stimulentele, titularul trebuie să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz. să demonstreze că respectă întocmai sfaturile medicilor. În plus, trebuie să arate că participă la competiţii sportive.

[ads2]

Probabil că ştiţi foarte bine că atunci când aveţi o problemă cu asigurarea auto, dacă vă prinde societatea de asigurări că aţi luat cam mult din ea, că aţi fost cam imprudent când aţi condus, vă creşte imediat poliţa de asigurare. Uneori se triplează în alte ţări. Aşa şi în alte ţări cu asigurări, spune senatorul PNL Eugen Nicolăescu, citat de tvr.ro.

În Spania, situaţia stă cu totul altfel. Spaniolii nu sunt amendaţi dacă merg bolnavi la medic. În unele regiuni, însă, primesc după fiecare consultaţie o factură simbolică, cu cheltuiala pe care tocmai au provocat-o statului.

Nici în Germania nu există sancţiuni pentru pacienţii care nu participă la programele de prevenţie.

Sunt unele constrângeri doar în cazul asigurărilor facultative de sănătate.