„Taxa pe ambalaj va scumpi cu 40% produsele din România”, susține un om de afaceri din Brasov

(Last Updated On: February 3, 2016)

Un om de afaceri brașovean din industria alimentară a declarat faptul că taxa pe ambalaj va scumpi produsele sale cu 40%.
„Un borcan al companiei mele cântăreşte 200 de grame, ceea ce înseamnă că taxa de 2 lei/kg, se traduce în final într-o taxă de 40 de bani/borcan. Deci, dacă produsul meu costă un leu, o majorare cu 40 de bani a preţului final reprezintă o scumpire cu 40%, ceea ce va fi sancţionat imediat de piaţă. Aşa că vrând-nevrând vom fi nevoiţi să ne răstrângem activitatea. Fie vom accepta reducerea încasărilor şi vom păstra aceiaşi angajaţi, fie vom reduce atât încasările cât şi numărul salariaţilor. Afacerile oricum nu merg grozav, iar un asemenea şoc ar însemna o grea lovitură”, a explicat investitorul pentru mytex.ro

Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

[ads2]

În urma discuției cu producătorii ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a declarat că taxa pe ambalaj ar putea fi amânată cu o lună sau două.