Cum este corect? Să nu se spună numele companiei românești Lactate Brădet dar să se spună numele Mars, Snickers şi Milky Way în care s-au găsit bucăți de plastic?

(Last Updated On: March 4, 2016)

Faptul că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a făcut public numele firmei din Brădet la care s-a găsit brânzeturi infectate cu E.coli. i-a revoltat pe mulți de pe Facebook.

Cum ar fi fost dacă Ministerul ar fi dat următorul anunț: În batoane de ciocolată s-au descoperit bucăți de plastic? Fără să se nominalizeze Mars, Snickers, Celebration, MiniMix și MilkyWay.

[ads1]

Compania care produce aceste batoane de ciocolată, care nu este românească, nu s-a plâns că i s-a făcut public numele. Dintr-un motiv foarte simplu: dacă cineva murea înecat cu o bucată de plastic fără să-i atenționeze pe cumpărători riscau falimentul. Se cumpără la ora ast batoanele de ciocolată? Binențeles, pentru că cei de la companie au fost isteți și au spus numărul loturilor cu probleme. Restul pot fi consumate.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale precizează într-un comunicat de presă că anunțul făcut de Irimescu este în conformitate cu prevederile europene  şi naţionale.

Reprezentanții ministerului menționează că „pe măsură ce incidentul evoluează, este, de obicei, necesar să se iniţieze intervenţii pentru protejarea sănătăţii publice, prin limitarea şi controlul distribuţiei de produse alimentare afectate. Împiedicarea distribuţiei produselor alimentare contaminate, retragerea şi rechemarea produselor alimentare, precum şi închiderea unităţilor din sectorul alimentar trebuie considerate drept măsuri adecvate şi trebuie întreprinse atunci când este necesar”.

Totodată, aceștia arată că s-a procedat în mod similar și în privința altor branduri, dând ca exemplu batoanele de ciocolată Mars, Snickers, Celebration, MiniMix și MilkyWay, în conținutul cărora s-au găsit bucăți de plastic.

12804264_194605210907024_1542586810_n

“În această situaţie, ANSVSA a colaborat cu MARS România în acţiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piaţă, urmărind modul de retragere de la comercializare precum si alte acţiuni pe care compania le întreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor”, se mai arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

[ads2]

“În situaţii similare, mai exact, în 23.02.2016, ANSVSA a anunţat printr-un comunicat de presă că Punctul Naţional de Contact RASFF România a fost notificat de către Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri iniţiată de compania MARS pentru 5 sortimente de produse din ciocolată: SNICKERS®, MARS®, MILKY WAY®, CELEBRATIONS® si MINI MIX®, după ce un fragment de plastic a fost identificat într-un produs. În această situaţie, ANSVSA a colaborat cu MARS România în acţiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piaţă, urmărind modul de retragere de la comercializare precum si alte acţiuni pe care compania le întreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor”, se justifică cei de la Ministerul Agriculturii.