În România a plouat cu … particule albe. Nu este vorba de poluare

(Last Updated On: March 1, 2016)

O ploaie mai puțin obișnuită s-a abătut luni seara peste câteva localități din județul Alba. Ploaia, însoțită de microparticule albe, vizibile mai mult pe mașini, i-a îngrijorat pe locuitori.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului fenomenul s-a produs din cauza concentraţiei de praf saharian care a ajuns deasupra ţării noastre și care, odată cu ploaia a ajuns la sol și a fost vizibilă pe maşini, pe plante şi pe geamurile apartamentelor, informează voceatransilvaniei.ro

[ads1]

Dănuț Hălălai, șeful Gărzii de Mediu Alba a precizat că potrivit informațiilor pe care le-a primit, același fenomen a fost semnalat și în alte zone din județ, dar și din alte localități din Centrul și Vestul țării.

bgfrfrfrfr

De altfel meteorologii au anunțat încă din data de 28 februarie că România va fi traversată de un nor de praf saharian: ”Ciclonul mediteranean ce s-a format în nord-estul Peninsulei Iberice în data de 27 februarie, ca urmare a unui talveg depresionar și a advecției de aer rece pe partea estică a Anticiclonul Azoric, va înainta către teritoriul țării noastre, antrenând cu el o masă de aer cald de origine sahariana ce se va afla deasupra României, luni 29 februarie.

[ads2]

Țara noastră se va afla în sectorul cald a acestui ciclon depresionar și va fi favorizat transportul de praf saharian ce se va găsi în suspensie în aer. Ciclonul va prefera o traiectorie foarte nordică, acesta va trece peste Câmpia Panonică, apoi către Transilvania și spre Carpații Păduroși în Ucraina”, au explicat specialiștii.