Supă cremă de fasole boabe făra carne după rețeta tradițională din Transilvania

(Last Updated On: May 16, 2016)

Ciorba de fasole cu afumătură este un preparat foarte greu pentru unii având in vedere că si fasolea si carnea afumată sunt alimente foarte consistente spune o gospodină din localitatea brașoveană Hărman, Marcela Cosnean.

Ea a prezentat pentru AGERPRES o rețetă de supă cremă de fasole boabe făra carne, doar cu legume.
Fasolea se pune la muiat de seara, iar a doua zi se fierbe bine după ce s-a schimbat apa în care a fiert de două-trei ori.

Zarzavaturile se fieb foarte puţin, separat de fasole, până se înmoaie, după care, împreună cu fasolea boabe fiartă se dau prin blender. (sursa: Vocea Transilvaniei)

Separat se pun la cuptor un morcov şi un păstârnac, depinde de cantitatea de fasole fiartă, pot fi câte două bucăţi din cele două legume, până se coc puţin, după care se amestecă cu fasolea şi zarzavatul date prin blender. Cui îi place ceapa poate fi pusă şi aceasta la cuptor cu morcovul şi păstârnacul. Se potriveşte de sare şi piper.

Peste toate acestea se adaugă, după ce s-a dat prin blender, tarhon proaspăt sau conservat.

Dacă este primăvară şi a apărut ştevia şi loboda se culeg câteva frunze din fiecare şi se trec puţin prin ulei încins după care se dau şi acestea prin blender şi se amestecă cu restul preparatului.

Legumele coapte în cuptor alături de cele prăjite foarte puţin în ulei contribuie foarte mult la gustul deosebit al acestui preparat, susţine Marcela Cosnean.

Când se pune în castron pentru a fi servită, la supa cremă de fasole boabe se adaugă deasupra, tăiate foarte mărunt tarhon, mărar şi un pic de lobodă proaspătă, peste care se stropeşte cu puţin ulei de dovleac sau de floarea soarelui presate la rece.

„Verdeţurile puse deasupra îi dau un aspect deosebit, dar şi un gust aparte. Este un preparat foarte gustos şi singur nu veţi da greş în faţa musafirilor”, a mai spus Marcela Cosnean.