Ce alegi? 200 de euro pentru Prima Baie la țară sau Prima Centrală la oraș?

(Last Updated On: April 23, 2016)

Parlamentul pregătește programul Prima Baie în care vrea să ofere 200 de euro pentru înlocuirea wc-urilor din curte. Inițiativa aparține deputatului PSD, Aurelia Cristea, care a cerut Guvernului introducerea unui program național prin care să ajute persoanele să își construiască o baie în casă.

Însă ce se întâmplă cu orașele unde centrele de termoficare sunt în faliment și fiecare se descurcă cum poate. Cel mai recent exemplu este Brașovul unde 11.000 de familii au fost lăsate fără apă caldă și căldură după ce compania Consiliul Local a refuzat să plătească datoriile companiei locale către furnizorul de agent termic.

Consilierii locali au fugit de compania locală deoarece DNA îl anchetează pe primarul George Scripcaru pentru luare de mită exact în contractul de furnizare a agentului termic. Ar trebui și brașovenilor de la oraș să li se dea bani pentru prima centrală?

Aurelia Cristea spune că datele colectate în susţinerea acestei propuneri trag un veritabil semnal de alarmă şi nu pot fi ignorate de către o ţară cu pretenţii europene, respectiv că în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuinţă şi că doar în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinţei.

„Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă şi mai trebuie doar convertită o încăpere în baie.

Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie. O estimare a costurilor minime de achiziţie pentru obiectele sanitare şi de igienă intimă necesare echipării unei băi funcţionale se situează între 190 şi 215 Euro.

Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenţie de 200 Euro pentru astfel de achiziţii ar fi o abordare oportună şi cu rezultate concrete. Suma menţionată a luat în considerare bunurile care asigură funcţionalitatea unei băi”, mai arată Aurelia Cristea, ciatată de voceatransilvaniei.ro

Potrivit unui comunicat de presă semnat de deputatul PSD, în condiţiile în care Guvernul României a lansat un întreg set de măsuri incluse în Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei, un astfel de program ar contribui la creşterea nivelului de trai, gradului de sănătate şi indicilor privind igiena în mediul rural.