Gata cu telefoanele, sms-urile, e-mail-urile șefului după program?! Poate fi pedepsit prin lege!

(Last Updated On: May 25, 2016)

Parlamentarii români lucrează la un proiect de lege care va da angajaților dreptul de a nu mai răspunde la telefon sau la emailul trimis de către angajator după orele de serviciu.

Angajatorilor li se va interzice să-i sune, să le dea mesaje sau emailuri subalternilor după ce aceștia pleacă de la locul de muncă, informează libertatea.ro.

fqwfeefwqefqw

Legea nu se va aplica însă și acelora care lucrează în sănătate, în structurile militarizate ca poliție, armată sau servicii secrete și nici angajaților care lucrează în asistență socială. Legiuitorii spun că anumite categorii sociale nu pot fi total deconectate de la locul de muncă întrucât dețin informații necesare bunei desfășurări a activității respective.

„Angajaţii părăsesc fizic biroul, dar nu îşi părăsesc munca. Ei rămân ataşaţi de locul de muncă prin mesaje, telefoane sau emailuri, care colonizează viaţa angajaţilor până la punctul la care aceştia cedează nervos. Aceste aspecte trebuie clar reglementate, întrucât oamenii sunt foarte stresați.

Nu mai au timp pentru ei, pentru familia lor, întrucât stau cu telefonul sau calculatorul pe verde non-stop, că se tem că vor fi contactați de la locul de muncă”, a declarat un parlamentar care lucrează la această lege.

Mai mult, aleșii vor inroduce sancțiuni destul de aspre pentru angajatorii care nu își vor lăsa în pace subalternii după ce pleacă de la serviciu. Aceștia vor primi pe rând, avertisment, apoi amendă care va ajunge chiar și la 50.000 de lei, dacă angajatul va avea probleme de sănătate.

Măsura este deja în vigoare în Franța, unde a fost deja adoptată controversata reformă din domeniul muncii, care, printre altele, dă dreptul angajaților să se „deconecteze”, să nu mai răspundă la mailuri și telefoane de serviciu după orele de program. Astfel, companiile cu peste 50 de angajați vor fi obligate să menționeze în contract faptul că salariatul nu trebuie să răspundă la emailuri în afară orelor de serviciu.