Tort delicios de cafea. Vezi aici rețeta:

(Last Updated On: May 26, 2016)

ort de cafea, un desert care trezește simțurile, încântă sufletul și te energizează după o masă copioasă. Ingredientul care îi oferă puterea special este cafeaua.

Pregătire: 2 h, potrivit clickpoftabuna.ro
Grad de dificultate: mediu
Porţii: 10

Ingrediente
Pentru blatul de cafea: 6 ouă, 250 g zahăr, 150 g făină, 2 linguri cafea instant, 1 praf de copt, esenţă de vanilie
Pentru blatul alb: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 3 linguri făină, 1 vârf de sare, ½ plic praf de copt
Pentru cremă: 4 ouă, 4 linguri zahăr, 1 plic praf de frișcă, 1 cutie mare de smântână grasă (25%) sau 1 cutie mascarpone, 40 g gelatin, 3 linguri de gem acrișor, 1 cană cafea slabă îndulcită

Pentru decor: 1 lingură pudră de cacao, miez de nucă, boabe de cafea

Preparare
Pentru blatul de cafea, mixezi gălbenuşurile cu 150 g zahăr, adaugi cafeaua dizolvată în 2 linguri de apă călduţă, esenţa de vanilie şi făina cernută cu praful de copt. La sfârşit, încorporezi delicat albuşurile bătute spumă tare cu restul de zahăr.

Torni compoziţia obţinută într-o formă de tort detaşabilă, tapetată cu folie specială de copt (ori unsă cu ulei și tapetată cu făină) şi o coci la foc potrivit circa 35 de minute. După ce se rumeneşte, scoţi blatul pe un grătar şi îl tai în 2 felii orizontale.

Pentru blatul alb, separi ouăle, bați albușurile spumă cu un praf de sare. Amesteci încet gălbenușurile și le torni încet peste albușuri. Odată ce le-ai încorporat bine, adaugi făina cernută cu praful de copt. Torni pandișpanul în tava de tort unsă și tapetată și dai la cuptor 15 minut.

Pentru cremă, freci spumă gălbenușurile cu zahărul. Când s-a topit zahărul, adaugi smântâna sau mascarpone (cu smântână, crema iese mai acrișoară). Mixezi albuşurile cu praful de frișcă. Amesteci cele două compoziții. Dacă ai timp să lași tortul peste noapte la frigider, un mai este nevoie să adaugi gelatină. Dacă un ai răbdare poți adăuga gelatina înmuiată în prealabil în apă rece. Amesteci bine. Pui la frigider până la momentul montării tortului.

Montezi tortul astfel: așezi blatul alb, ungi cu gem, apoi așezi prima parte din blatul maro. Însiropezi cu cafeaua lungă, apot torni ¾ din cremă, iar blat însiropat și crema rămasă, cu care îmbraci tot tortul. Mai poți opri cremă pentru decor.Cerni deasupra pudră de cacao.

jh56j677j647

Cu ajutorul unui poş, ornezi cu flori din crema rămasă, peste care așezi jumătăți de miez de nucă şi boabe de cafea.