Au apărut primii pepeni de Dăbuleni. Vezi cum să îi deosebești de cei din import

(Last Updated On: June 28, 2016)

A început sezonul pepenilor. Primii pepeni româneşti de Dăbuleni au apărut pe piaţă cu două săptămâni mai târziu decât în mod normal. Agricultorii spun că de vină pentru acesta lucru sunt temperaturile scăzute din luna mai.

Zilnic, din patria lubeniţelor Dăbuleni pleacă peste 300 de tone de marfă către marile oraşe, iar câmpurile sunt, în aceste momente, pline de oameni care adună marfa şi o pregătesc pentru vânzare.

dabuleni

(foto adevarul.ro)

„Recolta de anul acesta este una bogată, iar preţul pe kilogram este la fel de bun. Am vândut cinci tone de lubeniţă în capital cu 1 leu kilogramul. Dacă se păstrează la fel şi în luna iulie, cu siguranţă anul acesta vom avea profit. Mai avem o comandă de 10 tone la începutul lunii iulie pentru Cluj, Craiova şi Bucureşti. Pepenele negru se vinde în această perioadă foarte bine, pentru că este zemos şi dulce.

Pepenii de Dăbuleni au ieşit anul acesta mai târziu pe piaţă din cauză că a fost frig şi nu au avut timp să se coacă. „Acum suntem în plină recoltare şi sperăm anul acesta să vindem toată marfa. La noi este ca la loterie. Într-un an putem lua lozul câştigător, iar în alt an nu. Aceasta este situaţia şi nu avem ce să facem. Dacă nu am cultiva lubeniţă nu am avea din ce să trăim“, a spus Vlarică Ianuc, producător din Dăbuleni, pentru adevarul.ro

dabuleni2

1.200 de hectare de teren sunt cultivate în fiecare an cu lubeniţă în Dăbuleni. Oamenii spun că samsarii se folosesc de numele lor şi vând pepenii aduşi din import ca şi cum ar fi de la ei din zonă. „Judeţul Dolj este lider la cultivarea pepenilor, după care urmează Galaţi şi Brăila. Pepenele de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand din ţară, datorită calităţilor solului din zonă. Este adevărat că majoritatea agricultorilor folosesc tehnologia de cultivare a plantelor altoite şi au renunţat la răsadurile româneşti. Pepenii româneşti se diferenţiază de cei aduşi din import printr-un singur lucru: au coada verde, iar cei din Turcia sau Grecia o au uscată“, a spus inginerul Ştefan Toma.

dabuleni1

Pepenii de Dăbuleni pleacă zilnic la tarabele din toată ţara pentru a-i înlocui pe cei din Grecia. „Pepenele vărgat poate fi confunat cu uşurinţă cu cel din Grecia. Noi cumpărăm o sămânţă din care punem şi noi, şi ei, dar marfa noastră este mai bună. Zona este deşertificată, iar conform studiilor realizate de inginerii de la Staţiunea de Cercetare la noi în localitate doar pepenele se poate face. Eu sunt în plină recoltare şi vreau să vând marfa la en gross. Am obţinut un preţ bun, aşa că nu vreau să pierd această afacere. Nu se merită să plec eu prin ţară să vând. Trebuie să plătesc eu motorina şi piaţa, iar la un transport mi-ar rămâne doar 500 de lei“, a  spus Constantin Bălună, agricultor din Dăbuleni.