Mărturia românilor plecați peste hotare pentru un trai mai bun. “Ne-am întoarce în România dacă am avea salarii mai mari şi mai multe oferte de muncă”

(Last Updated On: July 22, 2016)

Românii plecați la muncă în străinătate în căutarea unui trai mai bun visează tot mai mult la ziua întoarcerii acasă. Jurnaliștii de la Ziarul Financiar au stat de vorbă cu mai mulți români care au ales să își părăsească țara pentru a face mai mulți bani decât puteau face acasă.

“Principalul motiv pentru care am ales să plec din ţară a fost faptul că nu găseam un job la fel de bine plătit ca în străinătate. M-aş întoarce, însă România are nevoie de drumuri, autostrăzi şi educaţie”, a mărturisit Andrei L., în vârstă de 29 de ani, care lucrează ca şofer de tir în Germania, în ciuda faptului că are studii superioare de inginer frigotehnist, pentru zf.ro

“Sunt plecat de anul trecut în Danemarca şi am plecat pentru un trai mai bun. Nivelul salariului din România a fost un motiv important pentru care am căutat un job în altă ţară. Vreau să mă stabilesc aici, iar în România m-aş întoarce numai dacă ar creşte nivelul salarial şi numărul de oferte de muncă”, a explicat și Mircea C., de 28 de ani, care lucrează rigipsar în Danemarca.

După aderarea la UE numărul românilor care au ales să plece din ţară a crescut considerabil, din 2007 până astăzi numărul persoanelor care au emigrat a ajuns la 2 milioane. Doar în 2014 (ultimul an pentru care există date) au plecat din ţară 185.000 de români, arată datele de la INS.
Angajatorii spun că, dacă sistemul de învăţământ ar fi adaptat nevoilor din piaţa muncii, atunci şi rata angajărilor noi ar creşte.
„În loc să pregătească tehnicieni calificaţi care ar putea să câştige un salariu destul de bun, în unele oraşe industriale pregătesc clase de uman“, a mai spus Felix Toma de la Gi Group.