Se schimbă modul de calcul al pensiilor militare din România

(Last Updated On: September 9, 2016)

Guvernul dorește să schimbe printr-o Ordonanță de Urgență modul de claclu al pensiilor militare pentru a evita apariția de „anomalii”, pensii foarte mari în comparație cu salariul încasat.

Practic, sunt scoase din ecuaţie sporuri şi alte drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, informează digi24.ro.

Pensiile vor fi calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.

Formula de calcul nouă pleacă de la o bază de 65% din salariu. La asta se adaugă 1% pe an, după 25 de ani de vechime. Procentajul poate creşte însă doar până la 85%. Astfel sunt blocate posibile anomalii permise de vechea formulă. Atunci, calculul pensiei pornea direct de la 80% din venit (deci solda plus multe sporuri) şi ajungea în unele cazuri la 130% din salariu.

Actuala ordonanţa de urgenţă precizează clar suplimentele financiare luate în calcul la pensie, pe lângă soldă. Sporul de vechime, cel de confidenţialitate, sporul de fidelitate sau cel de noapte sunt cele principale. Sunt excluse cele conjuncturale, precum diurnele de deplasare, compensaţii lunare pentru chirie, contravaloarea echipamentelor tehnice, indemnizaţii de mutare sau drepturi aferente misiunilor în afara ţării.

Vezi aici Video:

În cazul unui militar care a luptat în Afganistan, de exemplu, pensia va fi calculată pe baza soldei constante şi a sporurilor din ţară, nu a venitului mai mare din lunile în care a fost în misiune.