Tablete mai scumpe decât ambulanțele din România pe care sunt instalate

(Last Updated On: September 27, 2016)

Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate din Iași, este departe de un progres productiv în favoarea beneficiarilor. Cum investesc autoritățile banii europeni în obiecte de o importanță secundară, pe când cerințele necesare sunt satisfăcute limitele scrise pe hârtie.

Mai mult de jumătate din ambulanțe ar trebui duse la gunoi, însă în ele se mai instalează echipament la prețul ce depășește minim de două ori costul transportului. Parcul auto se ține doar pe promisiuni, iar banii se spală pe întuneric.

14483677_1680235988958642_2127573635_n

51 de tablete noi au ajuns la Iaşi. Au costat 600.000 de lei, ce-i drept din bani europeni, şi ar trebui sa înlocuiasca fişele scrise de mână cu datele pacientului. Mai mult prin acest sistem maşinile de ambulanţă pleacă la caz printr-un singur click, relatează digi24.ro.

Ambulanțier: „Tabletele astea sunt binevenite, dar nu e pregătită infrastructura. Ar trebui probabil maşini, personal pregătit mult mai bine şi toate celelalte. Avem maşini care nu au valoarea de inventar cât au tabletele.”

Din cele 59 de salvari de la Iași, 44 ar trebui casate. Şoferii se plâng că multe nici nu mai pornesc. Ultimele investiții în parcul auto au fost făcute în 2014 când s-au cumpărat trei ambulanțe noi.

Un sfert dintre ambulanţele din Iaşi sunt permanent în service pentru că cedează din cauza uzurii. Şi-au depăşit durata de viaţă de două sau chiar de trei ori, iar cea mai veche dintre ele are un million de kilometri parcurşi.

Aceeaşi situaţie şi în alte staţii de ambulanţă.

Alexandru Lăzăreanu, directorul SAJ Suceava: „Mașinile sunt foarte vechi, majoritatea parcului este depășit, avem doar cinci sau șase mașini care au între 200 și 300.000 de kilometri, restul au 4-5-6-7 și chiar 900 de mii de kilometri.”

Adrian Colibaba, directorul medical al SAJ Bacău: „La nivelul Județului Bacău o nevoie imediată, să spunem, ar fi de un număr între cinci şi zece autospeciale care să asigure funcţionarea echipajelor actuale.”

În Bacău au fost cumpărate cinci ambulanțe noi în 2013, iar la Suceava, în 2014, au ajuns trei autospeciale.