(Video) Așa se fac cei mai buni castraveti murati! În Ardeal, gospodinele au un ingredient surpriză care le dă un gust deosebit

(Last Updated On: October 3, 2016)

Suntem la început de toamnă, iar bucătăriile încetul cu încetul vor deveni tot mai pustii în ceea ce ține de legume proaspete. Bucătarii și bucătăresele de performanță cunosc că această perioadă este cea mai potrivită pentru a umple beciurile cu murătură pentru sezonul de iarnă.

Cei care au fost măcar odată în viață în Ardeal, știu că mai buni castraveți murați ca la gospodinele de acolo nu se întâlnesc în alte regiuni. Care este ingredientul cheie? Ce face atât de deosebiți, castraveții murați din Ardeal?

14568951_316164788751065_960331040_n

Ca de cele mai mari zapezi s-a pregatit tanti Lenuta. Desi abia am intrat in toamna, camara gospodinei e aproape plina cu tot soiul de minuni: de la dulceturi si siropuri aromate, la zacusca, fasole si vinete. Doar castravetii in otet ii mai lipsesc, dar cu un drum la piata si unul in gradina, problema e ca si rezolvata, potrivit stirilekanald.ro

Castraveti, cimbru, marar, piper, foi de dafin, poprica (n.r. ardei), usturoi, hrean, apa, otet, sare.

Cand vine vorba de gramaj, in casa gospodinei, parerile sunt impartite: “No, pune tu acolo 3 linguri de sare. Eu pui miere (zahar) sa fie dulce”.

Dupa 3 linguri de sare si 3 de zahar, vine randul otetului.Inainte sa turnati peste castraveti apa dulce-acrisoara, verificati daca are gustul potrivit.

Odata ce v-ati convins ca solutia e numai buna de conservat castravetii, ocupati-va de borcane!

„Pe fundul borcanului se pun cimbru si marar, punem doua bucati de hrean. Da’ trebuie sa le cladesti acolo faine! Le cladesc, le cladesc… Da’ trebuie s alasi acolo hreanul, sa-l pui sa se vada pe margine. Lasa ca-l pun dupa ce pun castravetii”.

Tanti Lenuta nu se lasa cu una cu doua. Cand vine vorba de aranjarea legumelor in borcan, gospodina are metoda ei din strabuni.

Adaugati cateva bucati de hrean, apoi ingredientul surpriza! “Punem si poprica usturoaie… Asta ii da gustul. Noa stai ca si doi catei de ai… Si usturoi, da”.

Dupa usturoi, borcanul nostru este gata de baia cu apa si otet.

Vezi aici Video:
Watch video!

Dupa ce a umplut borcanele cu grija, tanti Lenuta le imbraca in haine groase. Cu asa muraturi alese, iarna poate veni de maine!