Copilul unor români omorât de medici din Italia? ”Ne-au spus ca are varicelă. A făcut stop-cardiac. O dată, de două, de trei ori. A patra oară nu au mai reușit să o reanimeze”

(Last Updated On: November 8, 2016)

Un cuplu de români acuză medicii din Italia că le-au omorât fetița. Au fost plimbați de la un medic la altul cu diagnosticul de varicelă dar fata a murit din alte cauze.

Maya avea numai trei ani și o privire plină de viață. A murit joi 3 noiembrie. Inima sa a încetat să mai bată la 14.35 în Secția de Reanimare a Spitalului Maria Nuova din Castelnovo Monti. Era al patrulea stop-cardiac de la 10 dimineața, informează gazetaromaneasca.ro.

14958704_336760896691454_1193704067_n

Totul începuse cu 17 zile înainte cu o simplă răceală. Apoi a fost diagnosticată cu varicelă. «La final, când a murit, ne-au spus că avea un virus: stafilococ… Ar fi fost de-ajuns un exsudat faringian făcut la momentul just și un tratament cu antibiotice. De ce nu s-au făcut aceste lucruri înainte?», se întreabă acum mama, Elena Dumitrașcu, care împreună cu soțul și tatăl fetiței, Marius, au prezentat pe 4 noiembrie plângere la carabinieri.

Cuplul, de origine română, s-a mutat de circa zece ani în Italia și locuiește de mai mult timp la Castelnovo Monti, provincia Reggio Emilia. Zidar el, manager ea, de trei ani întreaga lor lume s-a concentrat asupra micuței Maya. «Fiica mea avea sindromul Down. Dar asta nu are legătură. Avusese o intervenție la inimă, la Bologna. Când avea șapte luni. Dar nu era o fetiță bolnavă, nu avea probleme, nu era în tratament pentru ceva», subliniază mama.

Maya mergea la grădiniță. S-a dus până pe 17 octombrie, «când a răcit și a început să tușească». Este începutul unui calvar încheiat tragic, 17 zile mai târziu.

«Am sunat pediatrul care, prin telefon, ne-a prescris un tratament obișnuit pentru răceală: aerosol, paracetamol, sirop». Părea că-și revine, însă apoi i-a fost mai rău. Astfel Maya a fost dusă la pediatru. «Am observat punctulețe pe piele. Diagnosticul a fost de varicelă». Câteva zile mai târziu starea ei continuă să se înrăutățească: febră foarte mare, tuse agravată, respirație grea și vomă.

Pe 1 noiembrie medicii spun părinților că, având în vederea starea și mai gravă a fetiței, este necesar să o ducă la Serviciul de Urgență de la Spitalul Sant’Anna din Castelnovo Monti.

«Ne-am prezentat acolo cu fetița care avea febră 38.9. Am cerut să fie consultată de un medic. Și când a privit-o, a continuat să spună că e varicelă. Ne-a dat un tratament masiv și ne-a trimis acasă». Însă starea Mayei nu s-a îmbunătățit deloc. Urmează alte telefoane date pediatrului și medicilor de la Sant’Anna. Până când, pe 22 octombrie, părinții, deja deosebit de îngrijorați, duc fetița la Spitalul Santa Maria Nuova din Reggio Emilia. Sunt ultimele ore de viață ale Mayei.

«Ne-au ținut în cod galben, i-au pus o perfuzie și ne-au lăsat să așteptăm deoarece era o urgență – povestește Elena. Continuam să spunem că Maya se simțea rău, că respira greu. I-au făcut analize: nu vă spun în ce stare era…».

Este ora 5 dimineața, șapte ore după internarea în spital, când sosesc răspunsurile. «Un medic ne-a spus că avea un virus și că starea ei era deja foarte gravă. Că se activau pentru un transfer la Parma sau la Bologna».

Între timp fetița este transferată la Reanimare. Încep tratamentele. Dar dintr-odată Maya nu mai plânge. «A făcut stop-cardiac. O dată, de două, de trei ori. A patra oară nu au mai reușit să o reanimeze».

Mama Elena și tatăl Marius, însă, nu doresc ca acum să se lase tăcerea. «Nimeni nu-mi aduce fiica înapoi. În trei ani Maya nu a avut niciodată nimic. Și inima era în stare bună. Totul a plecat de la gât, de ce nu i-au făcut un exsudat faringian înainte? De ce nu i-au dat imediat un antibiotic?». Acestea sunt întrebările la care bieții părinți așteaptă un răspuns.