Radon. Pericolul din materialele de izolare termică. Vezi ce pățești dacă ți-ai izolat apartamentul cu polistiren:

(Last Updated On: October 2, 2017)

Probleme cu gazele radioactive se găsesc însă în orice locuinţă, în cantităţi mai mici sau mai mari. Specialiștii recunosc că de vină sunt materialele folosite la reabilitarea clădirilor care conțin radon și diferite gaze periculoase pentru sănătate.

Oamenii aleg să-și izoleze locuințele cu materiale mai ieftine care sunt ușor de prelucrat pe șantier dar care conțin o serie de probleme.

15174509_1713153119000262_1501613270_n

Constantin Cosma, cercetător: „S-a constatat că eficientizarea energetică a locuinţelor creşte conţinutul de radon şi de alte gaze care de asemenea sunt periculoase pentru sănătate. O locuinţă foarte bine izolată faţă de una normală poate creşte concentraţia de radon de 2-3 ori.”, potrivit digi24.ro.

Specialiştii în construcţii recunosc că de vină este modul în care sunt reabilitate clădirile, dar şi materialele folosite.

Şerban Ţigănaş, arhitect: „Polistirenul este preferat pentru că este extraordinar de uşor de prelucrat pe şantier. Se pare că materialul are o serie de probleme.”

Ioan Moga, inginer constructor: „Dacă ar fi să clasificăm cele mai permeabile ar fi vata, vată minerală, vată de sticlă etc. Şi mult după vine polistirenul.”

Puţini sunt însă cei care ştiu la ce pericol se expun doar pentru că vor o factură mai mică la încălzire.

Mărioara Şimon, medic primar pneumolog: „Există un anumit nivel la care expunerea prelungită în condițiile unei ventilaţii insuficiente predispune la cancer pulmonar. Sunt foarte mulţi pacienţi şi mă întreabă de ce am făcut cancer pulmonar. Poate răspunsul este în acest radon.”

Pentru a diminua efectele nocive ale acumulărilor de radon în locuinţe, măsura cea mai simplă este aerisirea temeinică a spaţiilor închise.