Vezi câți kilometri poate circula un autoturism când i se aprinde becul de benzină

(Last Updated On: November 20, 2016)

Cei care au o experiență mai mare în a conduce un automobil probabil că își cunosc bine prietenul de fier și nu se confruntă cu această problemă. Dacă ești pioner în condusul mașinii trebuie să cunoști câți kilometri mai poți merge din momentul în care se aprinde becul la benzină. Depinde de mai mulți factori, aflați care sunt aceștia.

Consumul maşinii, condiţiile meteo, tipul de teren, dar şi stilul de condus contează când este vorba de distanţa maximă ce poate fi acoperită până la următoarea alimentare cu benzină, informează evz.ro.

15134268_342916372742573_934304034_n

Pentru o estimare corectă este necesar ca un şofer să ştie consumul mediu şi capacitatea rezervorului, în cazul în care nu au computer de bord care să-l afişeze.

La majoritatea maşinilor, becul indicatorului de combustibil se aprinde în jurul valorii de 10% din total, dar valoarea poate varia de la marca la marca. Calculul vizează o maşină cu un consum de 7 litri la 100 km şi un rezervor cu o capacitate de 50 de litri; se înmulţeşte capacitatea rezervorului cu 0,1, iar rezultatul în acest caz este 5, care se înmulţeşte cu numărul de kilometri pe care îl puteţi parcurge cu un litru de combustibil.

Astfel, în cazul unui consum de 7 litri la 100 kilometri, avem 100/7, deci 14,2 km/litru, ceea ce înseamnă că vom avea 5×14,2, iar rezultatul va fi 71. Se vor putea parcurge cel mult 71 de km în configuraţia de mai sus.

O altă metodă pentru a calcula se referă la momentul alimentării imediat ce se aprinde becul: se face plinul şi se observă câţi litri au intrat în rezervor.

Apoi se scade valoarea din capacitatea rezervorului şi se află marja de combustibil oferită de rezervă; înmulţim cu numărul de kilometri pe care îi parcurgem cu un litru de combustibil şi aflăm distanţă maximă aproximativă pe care o mai putem parcurge.