UPDATE! Vremea se răcește accelerat. Cod Galben de Viscol. Vezi și starea drumurilor:

(Last Updated On: December 13, 2016)

Meteorologii de la ANM (Administrația Națională de Meteorologie) au emis în această dimineață o atenționare de cod galben de viscol în Capitală și alte județe din România.
Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în județele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi se vor semnala ninsori moderate însoțite de vânt cu viteză la rafală de 40 — 50 km/h, ceea ce determină local diminuarea vizibilității.

În Capitală, avertizarea de viscol este valabilă până la ora 8:00, informează romaniatv.net.
De asemenea, în judeţele Vrancea, Iaşi, Bacău, Galaţi şi Constanţa se vor semnala intensificări ale vântului, ce local vor atinge și depăși la rafală 55…60 km/h, şi ninsoare.

15497665_355629864804557_1588045267_n

Potrivit meteorologilor, până la ora 7:00, în județele Ilfov, Teleorman, Prahova, Argeș, Dâmbovița și Giurgiu se vor semnala ninsori moderate însoțite de vânt cu viteză la rafală de 40 — 50 km/h, ceea ce determină local diminuarea vizibilității.

Atenționările de fenomene meteo imediate (nowcasting) sunt valabile pentru un interval de cel mult șase ore, precizează ANM.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare meteo de intensificări ale vântului, ninsori viscolite, mai ales la munte, și răcire accentuată a vremii, valabilă la nivelul întregii țări.

Potrivit meteorologilor, până marţi, 13 decembrie, ora 14:00, temporar vor fi precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, iar la munte va ninge. Local, se va depune strat de zăpadă, mai consistent în zona montană.

De asemenea, vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor.

În același timp, la munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 80 — 90 km/h și va fi viscol. În Moldova, Dobrogea și Muntenia (inclusiv în zona Municipiului București), local, vântul va depăși la rafală 50 — 60 km/h, viscolind trecător ninsoarea.

Vremea se va răci accentuat, vor predomina temperaturile negative, iar în noaptea de marți spre miercuri (13/14 decembrie) va fi ger (temperaturi minime sub—10 grade) în nordul, nord-estul, centrul țării, local în sud și pe arii mai restrânse în rest.

În funcție de evoluția meteorologică, ANM a anunțat că va actualiza informarea meteorologică.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (6:45), în judeţul Olt, circulaţia este oprită pe DN65(E574) Slatina – Piteşti, în zona Coloneşti, din cauza unui autotren derapat. Se încearcă tractarea ansamblului de vehicule cu ajutorul utilajelor de deszăpezire. Probleme de trafic au fost şi pe DN6(E70) Caracal – Roşiorii de Vede, în zona Mihăeşti, din cauza a două autotrenuri care nu puteau înainta în rampă. Semiremorca unuia dintre acestea a rămas în afara carosabilului, dar traficul nu mai este afectat.

Pe autostrada A1, pe sensul de mers Piteşti – Bucureşti, un autotren a derapat la kilometrul 100+500, rămânând imobilizat pe banda de urgenţă şi parţial pe prima bandă. Zona a fost semnalizată, urmând ca tirul să fie tractat.

Nu sunt semnalate alte drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia întreruptă din cauza unor evenimente rutiere sau a vremii nefavorabile. Ninge în centrul, dar mai ales în zona de sud a ţării (în judeţele Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi municipiul Bucureşti), iar traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Atenţie în primul rând pe autostrăzile A1, A2 şi A3!

Având în vedere informarea meteorologică de vreme rea (intensificări ale vântului, ninsori viscolite mai ales la munte), emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru intervalul 12 decembrie, ora 16.00 – 13 decembrie, ora 14.00, le recomandăm conducătorilor auto să circule prudent, cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare și să utilzeze cu precădere frâna de motor. Atenţionăm, de asemenea, că pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

În judeţul Prahova, pe DN1, în zona localităţii Cornu, la km 98+300 de metri, din cauza surpării acostamentului pe o lungime de aproximativ 25 – 30 de metri, traficul rutier este restricţionat pe prima bandă a sensului de mers Braşov – Ploieşti, fiind instituită și restricţie de viteză. Circulaţia nu este afectată, în zonă drumul fiind alcătuit din câte două benzi pe sens.

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2016, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanța se execută lucrări de reparaţii la rosturile de dilataţie ale podului Colentina, la km 15+873, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti, cu restricţionarea traficului pe banda de urgenţă şi prima bandă (aproximativ o săptămână), urmând ca, apoi, să se restricţioneze traficul pe banda a doua şi să se circule pe prima bandă.

În judeţul Olt este restricţionată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN64 Găneasa – Râmnicu Vâlcea, între kilometrii 34+000 și 40+915 metri, din cauza unor degradări apărute la podul de la kilometrul 35+900 de metri, situat peste Valea Negrișoara (comuna Găneasa). Traficul greu se desfăşoară deviat, pe ruta DN65 Găneasa –Salcia, DJ677 Salcia –Pleșoiu (DN64).

În județul Galați, pe DN25 Galați – Tecuci este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone între localitățile Șendreni și Hanu Conachi, fiind impusă şi restricţie de viteză de 50 km/h. Tronsonul de drum a fost afectat de inundaţii.

În județul Buzău, pe DN10 Buzău – Brașov, din cauza lucrărilor care se execută la viaductul Stânca Teherău, în zona Siriu (între kilometrii 85+534 și 86+948), circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone rămâne restricţionată. Este instituită şi restricţie de viteză de 10 km/h. Ruta ocolitoare pentru traficul greu este DN1B Buzău – Ploieşti, DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele, DN1 Săcele – Braşov.

Pe DN13C, pe sectorul Vânători (judeţul Mureş) – Cristuru Secuiesc (judeţul Harghita), este restricţionată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, din cauza unui podeţ avariat de o viitură.

Tot din cauza unui pod avariat de o viitură, în judeţul Suceava, traficul greu (autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) este restricţionat pe DN17A, pe tronsonul Vatra Moldoviţei – Ciumârna (între kilometrii 23 şi 27).

Restricţii pentru traficul greu există şi în judeţul Vrancea, pe drumurile naţionale secundare DN2M (Andreiaşu de Jos – 7,5 tone) şi DN2N (Chiojnedeni – Vintileasca – 12 tone, respectiv 3,5 tone la Jitia), din cauza alunecărilor de teren.

Începând cu data de 1 noiembrie 2016, au fost închise câteva tronsoane ale unor drumuri naţionale (care se încadrează la nivelul IV de viabilitate sau conform regulamentelor de funcţionare) pentru perioada de iarnă. Acestea sunt:

-DN7C-Transfăgărăşan, pe tronsonul Piscu Negru (km 104, judeţul Argeş) – Bâlea-Cascadă (km 130+800, judeţul Sibiu) – până în data de 30 iunie 2017, cu posibilitate de modificare, în funcţie de starea zăpezii şi condiţiile meteo;

-DN67C-Transalpina, pe tronsonul Rânca (km 34+800, judeţul Gorj) – Şugag (km 79+200, judeţul Alba) – până în data de 31 martie 2017, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de starea zăpezii şi condiţiile meteo;

-DN17D, în Munţii Rodnei (Pasul Rotunda), pe tronsonul nemodernizat, între Valea Mare, Şanţ (km 86+100, judeţul Bistriţa-Năsăud) şi Cârlibaba (km103+632, judeţul Suceava), până în data de 31 martie 2017;

-DN1R, în Munţii Apuseni (Pasul Ursoaia), între Poiana Horea (km 58+550, judeţul Cluj) şi Mătişeşti (km 62, judeţul Alba), până în data de 31 martie 2017.