ATENȚIE la bancomat! Vezi cum poţi fi păcălit şi de ce trebuie să fii atent la tasta 5:

(Last Updated On: January 17, 2017)

Românii care au bani în conturi și folosesc cardul să îi scoată trebuie să fie foarte atenți pentru a nu fi victima unor fraude. Hoții de carduri instalează dispozitive la bancomate sau POS-uri, cu ajutorul cărora copiază datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit.

Orice persoană care intenţionează să extragă bani dintr-un astfel de bancomat nu poatete bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original, scrie adevarul.ro

Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat şi optează pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.

Ce se întâmpla între timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, „clientul” recuperează cardul şi plecă în căutarea unui alt bancomat.

Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming, poliţiştii vă recomandă:

Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar! Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales, nu spuneţi nimănui PIN-ul! Nu acceptaţi ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul!

Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.

Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.

Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.