Bacterii, bacterii, bacterii! 19 tipuri de apă îmbuteliată din România pline de bacterii

(Last Updated On: January 30, 2017)

Specialiştii Comisiei Europene au analizat 19 tipuri de apă îmbuteliată din România, iar 11 dintre acestea au un conținut de bacterii peste limita admisă. Mai mult, trei  dintre mărcile de apă îmbuteliată depășesc pragul prevăzut de lege chiar și de 15 ori.

Deşi România se poate lăuda cu unele dintre cele mai valoroase rezerve de apă minerală din Europa, sortimentele comercializate în marile magazine lasă de dorit de cele mai multe ori. Din dorinţa de a ieşi pe piaţă cu un preţ cât mai competitiv, societăţile de îmbuteliere fac de foarte multe ori rabat la calitate. Anul trecut, inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au găsit în supermarketurile din Bucureşti apă îmbuteliată plină de bacterii. În unele cazuri, limita admisă de lege a fost depăşită chiar şi de 200 de ori, informeaza b1.ro

Exploatarea apelor minerale și comercializarea lor a ajuns în România lui 2017 un domeniu secretizat la maxim. Unele autorități publice locale consideră că acest domeniu nu este unul de interes public și refuză să ofere informații despre calitatea apelor exploatate din zona Dornelor. Prefectura Suceava a făcut în luna mai a anului trecut o reclamație la Ministerul Mediului privind calitatea apelor din Bazinul Dornelor.

Iar Corpul de inspectori al Prefecturii a constituit echipă comună cu reprezentanți ai mai multor structuri precum Direcția de Sănătate Publică. În urma verificărilor s-a stabilit că, în cel puțin un caz, apele minerale extrase, îmbuteliate și livrate spre consumul public erau neconforme, după legislația în domeniu.

”Apa comercializată de supermarketuri având un conținut ridicat de bacterii trebuie să fie interzisă! Operatorii din sectorul alimentar au obligaţia de a garanta siguranța alimentară a consumatorilor, iar autorităţile competente trebuie să pună în aplicare legislaţia alimentară!”, a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda.

Mai mult, acesta i-a cerut comisarului european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, să facă publice instrumentele impunerii unor norme la nivel european pentru calitatea apei comercializate pentru consum.