De acum încolo vine iarna! Ger cumplit în România. Sunt așteptate temperaturi de minus 30 de grade

(Last Updated On: January 3, 2017)

România va fi lovită la sfârșitul săptămânii de un ger polar așteptându-se chiar la temperaturi de minus 30 de grade, potrivit meteorologului Romica Jurcă, la Romania TV.

De joi îşi vor face apariţia şi precipitaţiile, în general slabe, predominant sub formă de ninsoare, local şi temporar, în majoritatea regiunilor. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(AMN), și prezentat de adevarul.ro, regimul termic va fi apropiat de cel din intervalul precedent, în sudul şi sud-estul ţării, iar în restul teritoriului va scădea uşor în cursul zilei şi accentuat noaptea când, va fi ger.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 şi 6 grade, iar cele minime între -13 şi -3 grade, mai scăzute în nord, centru şi nord-est, până în jur de -20 grade.

Până duminică, vremea se va răci şi va deveni deosebit de rece, geroasă în jumătatea de nord a ţării, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor şi în restul teritoriului. Probabilitatea de apariţie a ninsorilor va fi ridicată în sud şi sud-est, iar apoi cu precădere în regiunile intracarpatice.

Conform prognozei, ANM, ianuarie şi februarie vor fi caracterizate de vreme rece şi ninsori consistente, în unele zone, iar prima lună de primăvară, martie, aduce temperaturi pozitive, dar şi ploi.

Cantităţile totale de precipitaţii se vor situa peste media climatologică pe arii extinse în jumătatea de vest a ţării, iar în rest vor fi apropiate de norme. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 33,6 litri/mp pentru luna ianuarie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş — de până la 73 l/mp, Oltenia (până la 57 l/mp), Crişana şi Banat (până la 54 l/mp).

PROGNOZA METEO ÎN ŢARĂ, marţi: Cerul va fi temporar noros şi vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare, pe arii restrânse în regiunile intracarpatice şi la munte şi cu totul izolat în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane şi, trecător, în Oltenia, Crişana şi nordul Moldovei. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 grade în depresiuni şi 7 grade în sud, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -11 şi -1 grad, informează romaniatv.net

VREMEA LA BUCUREŞTI: Vremea se va răci uşor faţă de ziua precedentă. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de -7…-5 grade.

PROGNOZA METEO miercuri: Cerul va fi mai mult noros în nord-vestul ţării, unde vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. În celelalte regiuni înnorările vor fi temporare şi precipitaţiile, în general slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse, ninsori în zonele de munte şi mixte în rest.

Vor fi condiţii de polei, iar în zonele joase de relief din centru, sud şi est, îndeosebi la începutul intervalului, izolat se va produce ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte, unde zăpada va fi temporar viscolită şi spulberată. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 şi 7 grade, iar cele minime între -7 şi 0 grade.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Dimineata vor fi conditii de ceata, apoi cerul va fi variabil peste zi dar se va innora noaptea, dar cu sanse de fulguială reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 3…4 grade, iar cea minimă de -4…-2 grade.

PROGNOZA METEO JOI. Vremea va deveni geroasă noaptea, îndeosebi în jumătatea de nord a ţării. Cerul va fi mai mult noros și temporar va ninge, în general slab cantitativ, ziua local în nord-vest şi la munte şi izolat în rest, iar noaptea mai ales în sud și sud-est. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în a doua parte a intervalului, cu precădere în regiunile estice şi în zona înaltă de munte, unde zăpada va fi spulberată şi viscolită.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 grade În depresiuni si 6 grade in sud, dar minimele, în scădere accentuată față de noaptea precedentă, se vor situa, în general, între -15 și -5 grade.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Cerul va fi înnorat și, mai ales în a doua parte a noptii, va ninge, iar vântul se va intensifica.Temperatura maximă va fi de 4…5 grade, iar cea minimă de -6…-4 grade.

PROGNOZA METEO VINERI. Vremea se va răci accentuat si va fi geroasa, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării. În regiunile extracarpatice și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, vor fi înnorări în cea mai mare parte a intervalului, local și temporar va ninge, iar în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan, precum şi la munte, vântul va avea intensificări, viscolind şi spulberând zăpada. În restul teritoriului, cerul va fi variabil și doar izolat va fulgui, mai ales în Transilvania.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -13 și -3 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -22 și -10 grade, ușor mai coborâte în depresiuni. În Bucureşti, vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea. Cerul va fi noros, temporar va ninge, iar vântul va sufla slab si moderat, cu intensificări în prima parte a zilei. Temperatura maximă va fi de -5…-3 grade, iar cea minimă de -13…-11 grade.

TENDINŢA SAMBATA-LUNI. Deși valorile termice vor crește treptat, vremea se va menține deosebit de rece, geroasă în special dimineața și noaptea, la început în majoritatea regiunilor, apoi mai ales în nord și centru.Probabilitatea de apariție a ninsorilor va fi mai ridicată în prima zi în sud şi sud-est, iar în a doua parte a intervalului, în special în vest, centru, nord și zona de munte.