Ce sa faci atunci cand te doare capul

(Last Updated On: February 6, 2017)

Ce sa faci atunci cand te doare capul. Modul de viață stresant, somnul insuficient, aglomerația și gălăgia ce ne înconjoară sunt doar câțiva factori care ne provoacă durerile de cap. Chiar și regimul alimentar incorect poate influența starea noastră de sănătate. Până a te alarma încearcă să identifici, care sunt motivele apariției durerilor de cap și ce trebuie să faci pentru a le ameliora?

S-a dovedit că regimul alimentar are o contribuţie însemnată şi în ceea ce priveşte această indispoziţie. Ciocolata, vinul, citricele, nucile, brânzeturile fermentate etc. în cantităţi mari sunt direct responsabile, aşa că un pic de moderaţie nu strică. În plus, odată identificat alimentul răspunzător de apariţia durerilor de cap, acesta trebuie eliminat. Suplimentele de vitamine C, E şi B3, precum şi calciu şi magneziu previn o astfel de durere, potrivit csid.ro.

Ce sa faci atunci cand te doare capul

Cum poţi combate eficient durerea de cap? Un somn odihnitor, un repaus în linişte şi întuneric, comprese reci pe frunte şi pe ceafă, o baie caldă etc. Şi masarea gâtului, a tâmplelor, a zonei din jurul ochilor are un efect relaxant care alină durerea.

Când trebuie acţionat de urgenţă? Dacă durerile de cap apar într-un mod brutal sau sunt însoţite de febră, vărsături sau tulburări de vedere, de o înţepenire a cefei trebuie să aibă loc o intervenţie medicală rapidă. Într-o astfel de situaţie există un risc de meningită sau de accident cerebral. De asemenea, dacă durerile de cap persistă sau îşi schimbă intensitatea trebuie consultat un medic.

Analize pe care trebuie să le faci când te doare capul: analize de sânge

De cele mai multe ori, medicii recomandă anumite analize de sânge care pot ajuta la depistarea factorilor care provoacă migrenele.

Printre acestea se numără cele de biochimie (verifică anumiți markeri care indică posibilele inflamații din organism, mai ales dacă există cauze de natură infecțioasă), hemoleucograma (oferă informații despre nivelul globulelelor roșii, a celor albe, dar și despre trombocite – creșterea sau scăderea numărului lor indică factorii care favorizează apariția migrenelor), dar și glicemia (poate da indicii despre un eventual diabet zaharat).

Analize pe care trebuie să le faci când te doare capul: se poate indica și o ecografie abdominală

Una dintre investigațiile care poate ajuta la depistarea cauzelor ce duc la apariția durerilor frecvente de cap este și ecografia abdominală.

Mai exact, procedura poate ajuta la punerea diagnosticului de calculi renali (pietre la rinichi), pietre la fiere sau chiar o inflamație a vezicii biliare. Printre simtomele care pot indica prezența acestor afecțiuni se numără și durerile frecvente de cap.

De asemenea, medicul mai poate recomanda realizarea unei puncții lombare, investigație prin care se poate analiza lichidul cerebrospinal în cazul în care se suspectează meningită sau tuberculoză.

Investigațiile neurologice, printre analizele pe care trebuie să le faci când te doare capul

Există afecțiuni neurologice care se pot manifesta prin dureri de cap ce apar frecvent, de aceea de multe ori medicul de familie îți poate da trimitere către neurolog.

Prin intermediul evaluării neurologice, dar și a unui RMN sau CT (computer tomograf), specialistul poate stabili dacă este vorba despre o tumoare intracraniană sau de un chist ce a apărut la nivel cerebral.

Control oftalmologic și ORL

Cauzele care pot duce la apariția durerilor de cap frecvente pot fi depistate atât în urma unui control oftalmologic, cât și a unui consult ORL. Și asta deoarece tulburările de vedere, dar și unele din sfera ORL (cum este otita și sinuzita) se pot manifesta prin neplăcutele dureri de cap.

În anumite situații, medicul mai poate recomanda pentru depistarea cauzelor și investigațille endocrinologice (de multe ori tulburările hormale din organism se pot manifesta prin dureri de cap care apar la interval scurte de timp).