Iaurtul cel mai sanatos? Vezi cum îl alegi:

(Last Updated On: June 23, 2017)

Iaurtul cel mai sanatos? Chiar dacă pe rafturile din magazin poți găsi o sumedenie de varietăți de iaurturi care îți alintă ochii, află astăzi cum îl poți alege pe cel mai sănătos pentru organismul tău. Chiar dacă nutriționiștii recomandă consumul zilnic de iaurt și mai ales în curele de slăbire, nu toate
iaurturile au beneficii. Cum puteți evita iaurturile nesănătoase și cum le puteți alege pe cele pe cele mai potrivite, aflați împreună cu noi.

Cel mai natural şi mai bun iaurt pe care îl putem mânca este cel făcut de noi, acasă. Laptele neprocesat, smântână naturală şi un vas de lut ne vor ajuta să avem parte de tot ceea ce oferă mai bun un iaurt, scrie adevarul.ro.

Din păcate, nu mulţi dintre noi au îndeajuns de mult timp şi răbdare pentru a prepara acasă iaurt, astfel că suntem nevoiţi să apelăm la ceea ce se găseşte în comerţ. Trebuie să fim însă atenţi la ceea ce cumpărăm. Dacă mergem la un raft cu lactate vom vedea că toate sunt naturale, probiotice, cu proteine atent selecţionate şi multe alte lucruri.

Cum alegi un iaurt sănătos. Evită iaurtul cu fructe din comerţ

Iaurtul cu fructe din comerţ nu este nici pe departe atât de natural pe cât se spune. Acesta conţine diferiţi coloranţi alimentari, zahăr sau îndulcitori, dar şi mulţi conservanţi, aşadar ar trebui evitat pe cât posibil, mai precizează sursa citată. În schimb, poţi îndulci iaurtul cu fructe proaspete sau uscate, stropite după gust cu miere sau sirop de arţar.

Cum alegi un iaurt sănătos. Atenţie la conţinutul de grăsime şi la lista de ingrediente

Iaurturile cele mai sănătoase din comerţ sunt cele naturale, fără îndulcitori şi care au un conţinut de grăsime care variază între 1-5%. Atunci când dorim să achiziţionăm un astfel de produs trebuie să ne uităm la ingrediente, iar cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât ar trebui să le evităm mai mult. Laptele praf nu trebuie să apară în niciun caz acolo, mai arată sursa citată. În principiu cel mai natural iaurt va conţine numai lapte de vacă pasteurizat şi culturi lactice selecţionate.

Cum alegi un iaurt sănătos. Fără calorii nu înseamnă mai sănătos

Unii producători, pentru a compensa grăsimea eliminată din iaurturile fără calorii, adaugă aglutinanţi precum gelatina, guma guar sau amidonul. Îndulcitorii şi agenţii de gust sunt de asemenea adăugaţi pentru a-l face numai bun de mâncat. Însă astfel rezultă un aliment foarte procesat care îşi pierde multe din atributele sănătoase ale iaurtului.

„Aceste iaurturi fără calorii sunt şi sărace în nutrienţi. Nu recomand iaurturile fără grăsimi sau cele fără calorii“, spune Dr. Michelle Hauser, medic stagiar în cadrul Harvard Medical School, specialist în nutriţie şi bucătar acreditat.

Cum alegi un iaurt sănătos. Optează pentru produsele cu termen de valabilitate mai scurt

Ţine cont că termenul de valabilitate îţi poate dezvălui căt de sănătos este iaurtul pe care îl cumperi din magazin. Specialiştii în nutriţie spun că, cu cât diferenţa dintre data de producţie şi data de expirare este mai mică, cu atât iaurtul este mai natural. De asemenea, ei ne sfătuiesc să evităm iaurturile mai lichide, cum ar fi cele de băut, deoarece iaurturile cu cheag sunt mult mai sănătoase, au mai multe proteine, calciu şi bacterii bune pentru sistemul digestiv.