Vrei să faci mămăliga perfectă? Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

(Last Updated On: March 2, 2017)

Astăzi gospodinele care vor să gătească gustos pentru cei dragi vor învăța să prepare cea mai delicioasă mămăligă. Secretul vine de la maestrul gastronomiei, Radu Anton Roman. Îți rămâne doar să ei notițe pentru a nu da cumva greș și cea mai gustoasă mămăligă este garantată.

Dacă se respectă întocmai reţeta, orice gospodină poate pune pe masă o mămăligă fiartă cât trebuie şi bună de te lingi pe degete, potrivit adevarul.ro.

Ingrediente

Modelul gutuie tânără:
1 kg mălai
3 litri de apă
1 lingură de sare

Modelul bolovan de pârâu:

400 g mălai
1 litru de apă
1 linguriţă de sare

Mod preparare Modelul gutuie tânără:
• Se pune apa cu sare la fiert în ceaun, se presară ploaie un pumn de mălai
• Când clocoteşte se varsă mălaiul dintr-o dată: va forma un fel de moviliţă spălată de valuri fierbinţi
• Acum e timp destul să fiarbă încetişor, preţ de vreun ceas, să se umfle bine făina şi să se-ncingă
• După ce-a trecut ora ce-am spus, se amestecă vârtos, vreme destulă şi cu nădejde (ciobanii fac aşa: unul ţine ceaunul, celălalt învârte făcăleţul
•Dacă s-a-ntărit de nu se mai poate mişca „mestecăul“, se-ndeasă mămăliga spre fundul ceaunului şi se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, să se desprindă fiertura de fund (ies aburi, fâsâie şi se infoaie)
• Se răstoarnă pe un ştergar sau un fund (platou), e o emisferă perfectă; tradiţia cere s-o tăiem cu aţa subţire şi tare.

Modelul bolovan de pârâu:
• Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumătate de ora (de aia şi sunt mai mici cantităţile) – totul e o problema de forţă bărbătească, va ieşi şi mai vârtoasă, ceea ce nu-i strică unei mămăligi ce nici nu explodează şi mai şi participă la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.