REȚETĂ Dulceaţa din flori de liliac. Vezi cum se prepară această delicatesă rar întâlnită::

(Last Updated On: May 9, 2017)

O dulceață mai rar întâlnită în cămările gospodinelor, dar extrem de delicoasă, este cea făcută din flori de liliac. Profesorul bârlădean Nicolae Curelea, un maestru al bucătăriei care promovează gastronomia tradiţională românească, în special pe cea din zona Moldovei, este considerat un adevarat expert în prepararea duclceţurilor şi a lichiorurilor rare.

Ingrediente:
1 castron mare cu flori de liliac, gata curăţate (600g);
10 g sare de lămâie + 10 g zahăr tos pentru frecat florile cu gingăşie;


1,6 kg zahăr; 1 litru apă de izvor;
1 baton de scorţişoară zdrobit, legat în tifon;
1 lămâie dolofană, cu tot cu coajă, cu sâmburii înlăturaţi, tăiată feliuţe;
40 g zahăr vanilat sau 2 păstăi de vanilie despicate; câteva picături de colorant alimentar roşu (dacă este necesar).

Mod de preparare: Inflorescenţele de liliac se recoltează la maturitate deplină (când sunt înflorite complet) şi se folosesc în stare foarte proaspătă. Se scutură de praf şi de insecte, se spală cu apă rece din abundenţă, se scutură din nou pentru a se zvânta; se întind la umbră, pe o pânză foarte curată, pentru scurt timp, pentru zvântare completă, după care se desprind florile cu forfecuţa şi se pun într-un castron foarte curat, scrie adevarul.ro

Imediat trecem la pregatirea siropului din zahăr, apă de izvor, scorţişoara legată în tifon, lămâia tăiată feliuţe, zahărul vanilat şi colorantul alimentar. Fierbem siropul la foc potrivit 15-20 minute. Luăm spuma dacă se formează. Când siropul este potrivit de legat, ne apucăm să frecăm cu gingăşie florile de liliac: presărăm peste ele sarea de lămâie şi zahărul tos şi le amestecam foarte uşor, de jos în sus, până ce sarea de lămâie şi zahărul s-au topit.

Le răsturnăm imediat în cratiţa cu sirop, amestecăm uşor şi fierbem dulceaţa la foc potrivit 20-25 minute, până ce se leagă. Când este gata, oprim focul, scoatem legătura cu scorţişoară, acoperim cratiţa cu un prosop umed şi lăsăm dulceaţa să se răcească.

Se pune rece în borcane foarte curate, care se sigilează, se etichetează şi se pun la loc răcoros, curat, uscat şi întunecos.