Blocurile din România vor arde ca cel de la Londra? Vezi pericolul ucigaș:

(Last Updated On: June 16, 2017)

În ultimi ani foarte multe blocuri din România au fost reabilitate termic folosindu-se polistiren expandat, foarte inflamabil. Mulți proprietari nu au verificat dacă polistirenul este ignifugat ori s-au folosit alte mijloace pentru împiedicarea propagării focului.
O catastrofa asemanatoare se poate repeta si in tara noastra, daca autoritatile locale nu se asigura ca muncitorii folosesc la anveloparea blocurilor materialele declarate in acte.

Pe Facebook, Sabin Maghiar a scris: Dezastrul de la Grenfell Tower este o prefata a ceea ce se poate intampla si la noi, cu orice cladire reabilitata termic si la care s-a folosit polistiren expandat.

De dragul de a bifa o directiva europeana, cu costuri minime, statul pune in pericol vietile a zeci de mii de romani, in mod deliberat. Celebra fraza “solutia cea mai avantajoasa din punct de vedere economic” din caietele de sarcini, produce efecte dezastruoase.

Polistirenul expandat folosit in reabilitarea cladirilor are aceeasi putere calorica cu cea a motorinei: 43 Mj/Kg. Nu mai vorbim de efectul estetic al zecilor de mii de metri patrati de fatade care, de la receptie, incep sa se degradeze constant si sigur, dar asta nu mai conteaza, ele oricum erau degradate si inainte”.

Incendiul care a cuprins fatada cladirii Grenfeld din Londra a fost unul care s-a extins fulgerator. Este ipoteza anchetatorilor care cred ca materialele folosite la izolarea termica a constructiei au ajutat la propagarea focului. S-ar fi folosit polietilena ca strat intermediar, un material foarte inflamabil.

Pompier australian: “In cazul unor cladiri cu fatadele combustibile, vorbim despre incendii care se progaga extrem de repede, care cuprind marginile cladirii. L-am descris ca un soi de foc de vegetatie, care insa se extinde nu pe orizontal, ci pe vertical. Asta provoaca extrem de mulre prbleme pompierilor. ”

SI in România majoritatea blocurilor au fost anvelopate. Materialul de baza folosit este polistirenul care, spun specialistii, daca este ignifugat nu este un pericol mare, informează stirileprotv.ro.

Conferentiar Florin Delia, Universitatea Tehnica de Constructii: “Polistirenul la o temperatura de 50 de grade incepe sa se topeasca, sa se dizocieze, el nu ar trebui sa intretina arderea. Daca discutam despre materiale care vin fara agremente si din afara pietei comunitatii europene atunci ne putem astepta la flacari pe fatada”

Vasile Daniel, ISU Bucuresti-Ilfov: “Interventia poate fi dificila doar in situatia in care materialele utilizate pentru placare exterioara nu este de calitate, si daca acest material nu este delimitat de bariere antifoc care sa opreasca propagarea pe verticala si orizontala”

Bariere antifoc montate intre etaje au in compozitie vata minerala, un material care arde foarte greu. Insa folosirea ei nu a fost obligatorie pana anul trecut. Asta inseamna ca fatadele a sute de blocuri din Bucuresti ar putea arde ca o torta.

Viceprimar Sector 2, Dan Cristian Popescu: “La blocurile de 28 de m s-au introdus reabilitarea integrala cu vata minerala, iar geamurie din termopan sunt pe aluminiu, nu mai ai sunt de plastic”

Specialistii insa atentioneaza ca incendiile pot lua proportii uriase si daca una scrie pe hartie si alta se monteaza pe fatada blocului. Un exemplu ar fi inlocuirea plasei din fibra de sticla care nu arde, cu una din plastic, din motive economice. De altfel, dezvoltatorii imobiliari spun ca ei nu verifica niciodata materiale cumparate.

Dan Teodorescu, dezvoltator imobiliar: “Materialele sunt insotite de un certificat si noi mergem pe mana producatorilor. daca materialele nu sunt cum trebuie in timp se degradeaza, se formeaza onduleuri pe fatada blocului”

Fatadele incendiate dezvolta foarte mult fum care invadeaza si locuintele oamenilor. In aceste conditii, evacuarea lor, mai ales din blocurile vechi, devine dificila. Acestea nu au scari exterioare asa ca singura salvare daca holul blocului este incendiat raman pompierii care sa evacueze oamenii pe ferestre.

Vasile Daniel, ISU Buc-Ilfov: “Nu este recomadat sa iesiti din casa daca este fum pe casa scarii. Trebuie sa puneti un prosop umed la usa, ca fumul sa nu intre in casa si sa deschideti geamurile”

Vezi aici Video:

Primariile sustin ca blocurile anvelopate recent sunt verificate de specialisti pentru a preveni folosirea de materiale nesigure.