Ei conduc România. Olt, Teleorman, Giurgiu și Buzău, cei mai mulți bani primiți de la Ministerul Dezvoltării

(Last Updated On: July 18, 2017)

Olt, Teleorman, Giurgiu și Buzău sunt județele care au primit cei mai mulți bani de la Ministerul Dezvoltării în primele șase luni ale acestui an. Banii au plecat prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală, care era promis a fi un „program așteptat de toți primarii, indiferent de culoarea politică”. Realitatea este însă alta.

Din statisticile cu plățile efectuate de MDRAP pe primele șase luni ale anului 2017 rezultă că au fost transferate către consilii județene și primării aproape 602 milioane lei (601.941.736 lei). Într-un top al județelor beneficiare, diferența între primul și ultimul clasat este uriașă: cu 47,3 milioane lei, Oltul a primit de 21 de ori mai mult decât Ilfovul, informează digi24.ro

Favorizate au fost la împărțirea banilor prin PNDL tocmai județele din care provin susținătorii lui Liviu Dragnea, iar defavorizate au fost județele „galbene” (câștigate, la locale, de reprezentanții PNL) și cele „verzi” (dominate de UDMR). Teleormanul, județul lui Dragnea, se situează pe locul doi în topul alocărilor, cu 43,2 milioane lei. Atenție, a nu se confunda proiectele finanțate prin PNDL cu cele finanțate de Compania Națională de Investiții.

Oltul, condus de Paul Stănescu, este singurul județ care detronează Teleormanul în topul banilor alocați prin PNDL în primele șase luni ale anului 2017: 47.321.241 lei. Alături de Niculae Bădălău de la Giurgiu, Stănescu și-a arătat constant și apăsat sprijinul pentru Liviu Dragnea.

În primele șase luni, județul lui Liviu Dragnea a primit 43.287.809 lei, sumă care-l plasează pe locul doi în topul alocărilor prin PNDL. Din lista alocărilor atrag atenția cele trei tranșe prin care CJ Teleorman a primit 37,17 milioane lei în decursul a mai puțin de o lună (22,2 milioane lei pe 26 mai, respectiv 22,2 milioane lei și 1,23 milioane lei pe 23 iunie).

Cele două județe dominate de UDMR, Harghita și Covasna, sunt la coada topului alocărilor prin PNDL: Covasna a primit, în șase luni, un total de 2,33 milioane lei, iar Harghita, 3,27 milioane lei. Interesant este că, în ambele cazuri, grosul banilor a venit fix în luna în care conducerea PSD a dat jos Guvernul Grindeanu prin moțiune de cenzură și a fost învestit Guvernul Tudose.

Covasna a primit în ianuarie aproape 43.000 lei, iar restul de 2,29 milioane lei au venit pe 8 iunie, respectiv 26 iunie. Similar, Harghita a primit pe 8 iunie și 19 iunie peste 2 milioane de lei.

Bogdan Jitea a scris pe Facebook: „Problema cea mai mare nu e că Teleormanul, Oltul și Giurgiul baronilor Dragnea, Stănescu și Bădălău au primit cei mai mulți bani de la Ministerul Dezvoltării. Problema cea mai mare e că cei mai puțini bani i-a primit Harcovul. Scandalos, cele două județe din secuime primesc sume de 20 de ori mai mici ca județele baronilor roșii. Condamnându-le la subdezvoltare, să nu ne mirăm dacă peste puțin timp ne vom trezi acolo cu un val resentimentar antiromânesc și cu proliferarea extremismelor. Un amestec periculos de prostie, de rea-credință și posibil, de strategie deliberată de a provoca o spirală a sărăciei și a naționalismelor ce se hrănesc unele din altele, cu scopul de a menține la putere un partid profund iliberal, cu reacții din ce în ce mai xenofobe și mai găunos naționaliste”.