EXPLICAȚII! De ce a întors Antena 3 armele împotriva lui Liviu Dragnea. Campania furibundă împotriva șefului PSD are resorturi mult mai adânci

(Last Updated On: July 15, 2017)

Jurnalistul Dan Turturică de la Digi24 a făcut o analiză a ultimelor zile în care Liviu Dragnea se pregătește de o confruntare finală cu șefa DNA. Doar că pe drum a pierdut suportul Antena 3, un aliat important pentru a transmite mesaje susținătorilor PSD.

De ce a întors Antena 3 armele împotriva lui Liviu Dragnea? Dan Turturică pentru Digi24:
„Trădarea jurnaliștilor ”de casă” demonstrează că forțele mobilizate împotriva sa sunt mult mai numeroase, mai puternice și mai determinate decât se aștepta. Una este să se lupte cu ceea ce el numește ”SISTEMUL”, instituții conduse de oameni care i-au refuzat avansurile, dușmani tradiționali și previzibili și alta este să fie înjunghiat pe la spate, de trupeți pe care i-a omenit din plin de-a lungul timpului și pe a căror loialitate bine recompensată a considerat-o de nezdruncinat.

(foto: adevarul.ro)

Așa se explică reacția nervoasă, după ce Antena 3 a început să difuzeze investigații despre afacerile familiei lui, pe un ton inchizitorial. De la RISE se aștepta la dezvăluiri compromițătoare, de la Antena 3, niciodată. Față de RISE a știut cum să reacționeze. Coincidență, ANAF a primit o sesizare despre ei la momentul potrivit. Antena 3 l-a luat pe nepregătite. Lor ce să le facă? S-a mulțumit să le bată cu degetul în microfon și să le spună în direct că speră “să fi meritat mizeria din ultimele două zile.”

Dacă mai avea vreo speranță că foștii săi aliați de pe frontul manipulării și dezinformării se vor opri după cele două zile de dezvăluiri, semn că a fost un gest de obediență temporară față de o altă forță și nu de întoarcerea definitivă a armelor împotriva sa, s-a lămurit după răspunsurile înțepate pe care le-a primit de la Gâdea, Ursu și restul trupei.

”Dacă îi vom putea privi și ochii în clipa în care spune și face acele gesturi, eu cred că ori îl vom descoperi pe un Liviu Dragnea pe care nimeni nu l-a cunoscut până acum, ori, de fapt, ceea ce am văzut și cunoscut până acum este o uriașă minciună. Dacă acesta este Liviu Dragnea, să ne ferească Dumnezeu,” i-a transmis Adrian Ursu, pe post.

Și nu s-au mulțumit doar cu asta. Au continuat seria dezvăluirilor cu amănunte exclusive. Au făcut interviu cu un jurnalist brazilian care a vorbit despre faptul că Liviu Dragnea are afaceri din Brazilia ca despre o certitudine și că acest lucru este investigat de procurorii de acolo.

A fost cireașa pe tort după o serie mai lungă de materiale anti-Dragnea, care îl criticau direct, cum a fost cel al lui Radu Tudor, după căderea guvernului Grindeanu. Sau cel care a dezvăluit că premierul Tudose i-a spus în față șefului PSD că refuză să aplice noul program de guvernare. Și nici vorbă să se oprească aici. Nu trece vreo zi fără ca Antena 3 să-i prorocească șefului PSD noi nenorociri. Ultima: DNA s-ar pregăti să o audieze pe iubita sa, în dosarul ”Brazilia.”

Dar nu piruetele dezgustătoare ale unor jurnaliști care au contribuit din plin și deplin conștienți la operațiunea de spălare a creierelor, în urmă căreia Liviu Dragnea a ajuns la putere, sunt relevante. Ci faptul că ei nu ar fi devenit inchizitorii celui căruia i-au fost portavoce dacă nu ar fi primit ordin. Iar ordinul nu putea veni decât de la patronul lor, Dan Voiculescu.

Atacul Antenei 3 împotriva lui Dragnea este în egală măsură prea virulent și prea riscant (Dragnea controlează în continuare PSD) ca operațiunea să fi fost asumată de conducerea editorială, fără aprobarea patronului. Dependența financiară a trustului lui Voiculescu de generozitatea liderilor PSD este atât de mare încât nu există nicio îndoială că răzbunarea lui Dragnea i-ar costa enorm.

De ce o face Voiculescu? Există multe speculații, dar probabil că există un sâmbure de adevăr în cele care vorbesc de recunoștință pentru achitarea sa în dosarul de șantaj încheiat de curând. Dar mai ales pentru pedepsa (doar) cu suspendare primită de fiica sa, Camelia Voiculescu. Poate recunoștință și pentru eventuala eliberare condiționată, care ar putea fi pronunțată săptămâna viitoare.

În orice caz, este cert că Voiculescu nu ar fi avut curaj să lovească în Dragnea, cât este încă în funcție, dacă nu ar fi convins că zilele acestuia la vârful PSD sunt numărate. Până acum, Antena 3 a îndrăznit să atace lideri PSD doar după ce și-au pierdut funcțiile – studiu de caz, Victor Ponta. Schimbarea de atitudine atipică și extrem de riscantă ar putea fi cu greu explicată altfel decât printr-o ofertă de nerefuzat care i-a fost făcută lui Voiculescu, combinată cu garanții ferme că insurecția anti-Dragnea va fi un succes.

Evident, Liviu Dragnea nu împărtășește convingerea lui Voiculescu și este de așteptat să continue să dea replici usturătoare Antenei 3 când vor continua dezvăluirile. Nu este exclus ca, la nervi, șeful PSD să le dea o lecție, dezvăluind direct sau ”pe surse” care îi sunt datoare vândute, ce au primit Antena 3 sau jurnaliștii săi de la partid și de la stat.

Indiferent dacă va avea sau nu atâta curaj, un lucru este cert. Dragnea nu are cum să ignore semnalele dat de Voiculescu și mașinăria sa de propagandă. În primul rând, pentru că îi confirmă că adversarii au format masă critică și că sunt o forță redutabilă, dacă au reușit să-l determine și pe Voiculescu să-și riște pielea pentru ei.

Cel mai grav, atacurile Antenei 3 mușcă rău din PSD. Pe de o parte, partidul va fi afectat ca imagine dacă împotriva șefului PSD va începe o campanie pe tipicul celor care erau rezervate până acum doar dușmanilor personali ai familiei Voiculescu.

Pe de altă parte, dacă plutonul de tele-execuție continuă să-l toace mărunt, Liviu Dragnea își va pierde mult din forța și din autoritatea în partid. Pentru că mulți vor interpreta atacurile Antenei 3 ca pe un semn divin că ”se dorește” cu orice preț debarcarea șefului PSD. În cartea de vrăji a social-democraților un atac atât de neobișnuit echivalează cu un blestem de moarte”.