INEDIT. Pietrarul de deșert. O nouă specie de pasăre a fost descoperită în României

(Last Updated On: December 8, 2017)

Pietrarul de deșert a fost descoperit în România, lângă lacul Techirghiol, de doi biologi deb la Societatea Orinitologică Română. În țara noastră existau doar 4 specii de pietrar: pietrarul negru, pietrarul sur, pietrarul mediteranean și pietrarul răsăritean.

Doi biologi ai Societății Ornitologice Române au descoperit o nouă specie de pasăre pentru fauna din țara noastră: pietrarul de deșert (Oenanthe deserti). Ei au făcut descoperirea în timpul unei monitorizări pe Lacul Techirghiol, în cadrul unui proiect european, arată SOR într-un comunicat prezentat de DIGI 24.

Laurențiu Petrencu și Lucian Eugen Bolboacă lucrează în cadrul unui proiect care vizează elaborarea planurilor de management pentru arii protejate, se arată într-un comunicat al Societății Ornitologice Române.

„Ne-a surprins perioada târzie, era totuși 6 decembrie, și faptul că mai era un pietrar întârziat din migrație. Ne-am uitat cu atenție la el, Lucian a reușit să îl fotografieze, dar am continuat metoda de observație a păsărilor acvatice, pentru care eram la Techirghiol. La pensiune, după ce am descărcat pozele, am realizat că e o specie …exotică. Am trimis pozele la directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână, și el ne-a confirmat că este pietrarul de deșert”, a povestit biologul Laurențiu Petrencu.

Pietrarul de deșert este o specie răspândită din Mongolia până în Nordul Africii. Specia ocupă stepe aride, zone cu tufișuri din apropierea cursurilor cu apă mică, ruine și câmpii uscate, cu stâncării. Cel mai apropiat areal de cuibărit pentru specie este în Orientul Mijlociu, în Siria, Egipt, dar unele exemplare pot ajunge accidental și în Europa, precizează sursa citată.